Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

712 miljoner till Norrtälje hamn

Kommunen investerar 712 miljoner kronor i nya stadsdelen Norrtälje Hamn. Summan täcker gator, va och annan nödvändig infrastruktur som byggs ut under åtta-tio år.

Hamnområdet ska få 1 800-1 900 nya bostäder och projektet beskrivs som Norrtälje kommuns största i modern tid. Hittills har kommunen satt av 309 miljoner kronor till olika åtgärder, bland annat kajförstärkningen. Nu klättrar de totala investeringarna i området över miljardstrecket.

NT kunde berätta om den nya jätteinvesteringen på 712 miljoner kronor redan i juni. Nu har den även förankrats politiskt. Ett enigt kommunstyrelsens arbetsutskott gav i går klartecken. Men satsningen kräver även att kommunfullmäktige ger grönt ljus den 28 september.

– Det är ett viktigt beslut för att fortsätta utvecklingen av hamnområdet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S).

De 712 miljonerna pytsas ut portionsvis under närmare tio år och ska bekosta saneringar, gator, vatten och avlopp samt finplanering som parker, torg, pir, kajstråk och bryggor. Kommunen får agera bank till en början men räknar med att hämta hem större delen av summan på sikt.

– Markförsäljningar och gatukostnadsersättningar står för intäkterna, säger Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun.

Kommunen ska dock stå för fiolerna vad gäller driften av stadsdelens allmänna platsmark samt bygget av kajpromenaden och Hamntorget, benämnt som stadens nya vardagsrum. Kommunens underskott för hamnprojektet beräknas hamna i intervallet 45-233 miljoner kronor. I den högre siffran har kommunen bland annat tagit höjd för oväntade utgifter. En annan osäkerhet är vilka intäkter försäljningen av den kommunägda marken i hamnen kan ge.

Minussiffrorna skrämmer inte kommunledningen. Kajen hade ändå behövt rustas inom 10-15 år och det jobbet skulle kosta drygt 200 miljoner kronor, ungefär lika mycket som underskottet kan bli i den sämsta av världar enligt kommunens kalkyler. Även det faktum att närmare 5 000 människor väntas flytta in i Norrtälje Hamn väger upp.

– Skatteintäkterna ökar kraftigt, säger Ulrika Falk.

Exakta beräkningar av hur stora skatteintäkterna blir har inte gjorts. Men kommunens projektkontor för hamnen har tidigare uppgett siffran flera hundra miljoner kronor per år. Flera privata byggherrar ligger i startgroparna för att börja bygga i hamnen. Byggstart för de första kvarteren sker troligen våren och hösten 2016. Den totala utbyggnadstiden beräknas till cirka 15 år.