Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70-åring inspireras av naturen

Bibi Lännevall har under hela sitt liv målat och tecknat. – Jag har haft det i mig från början. Har man anlag och brinnade intresse är det något man utvecklar automatiskt, säger hon. På söndag fyller Bergshamrabon 70 år

Annons

Bibi Lännevall tar emot i sitt kök. Vedspisen flammar. En varmröd kökslampa motar ut det råa; kontrasten mot den grådaskiga decemberdagen utanför är slående. Bibi växte upp i centrala Norrtälje och började efter skolgång att arbeta som dekoratör på postorderfirman Henrikssons. Den yrkesbanan fortsatte hon sedan i Stockholm, men fann efterhand att storstaden inte var för henne:

– Jag hade väldigt svårt att anpassa mig till Stockholm, man har sina rötter här, säger hon.

I stället skolade hon om sig till kartritare och fick sedan jobb på Stadsarkitektkontorets planavdelning i Norrtälje. Där blev hon kvar i över 35 år. Norrpilen som än i dag pryder kommunens ritningar är ett verk av Bibis händer.

Parallellt med det mera statiska kartritandet har hon hela tiden varit aktiv som konstnär. Trots de många olika arbetsmaterialen och formaten – allt från små illustrationer till flera meter långa väggmålningar – framträder allt igenom ett tydligt tema för hennes alster: kärleken till naturen.

– Havet är en inspirationskälla. Vi är seglare och har varit på sjön med barnen alla somrar, berättar hon.

Och kärleken till naturen och bygden – de omgivningar hon levt i sedan barnsben – är också en drivkraft som fått henne att arbeta politiskt. Under några år på 90-talet satt hon bland annat med i Kommunfullmäktige som ersättare för Miljöpartiet.

– Jag har blivit väldigt engagerad i kulturmiljöfrågor, mycket av det där är känslomässiga grejer. Norrtälje är en jättegammal fin stad som jag har vuxit upp i, säger hon och förklarar värdet av att bevara den äldre stadsbilden:

– Kultur har att göra med det som har hänt i staden. Man känner inte i ett nytt hus, men gamla hus: de känns.

På samma sätt som hon anser att taktlösa nybyggen öppnar upp för anonymitet och oengagemang tror hon på varje individs personliga lust och vilja att delta i utvecklingen som någonting oumbärligt för ett samhälle:

– Vi har gjort om allting så att det mesta blivit lite konstgjort. Det är viktigt att bygga ett samhälle underifrån, då får man människor att leva och engagera sig. Gör man det uppifrån då lägger man ett lock på, det dödar, säger hon.

Det är, menar Bibi Lännevall, liksom i målningarna och de natursköna vyerna, i det enkla de verkliga värdena ligger:

– Man behöver inte leva så uppskruvat och märkvärdigt. Jag kanske själv har blivit lite uppskruvad, men man går tillbaka till att hitta sig själv på något sätt. Ju äldre jag blir, ju mer tänker jag på naturen.

Bibi Lännevall

Bor: Bergshamra

Familj: Man, tre utflugna söner, fem barnbarn.

Läser just: ”Vägar till visdom” av Stefan Einhorn. – Jag tänker bli vis, det är dags nu.

På fritiden: Förut var det mycket segling, nu har det blivit trädgård. Håller bland annat på att inreda flera uterum.

Önskar sig mest av allt: – Ett enklare leverne, vi behöver inte gå tillbaka till stenåldern, men ett enklare leverne. Så att många människor får ha det bra. Närproducerat, naturlig mat, småskolor i kommunen.

Firar 70-års dagen: Hemligt.Tre alternativ finns: – Jag har inte valt än. Men det blir först i sommar.