Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 musikskoleelever spelar på Musikaliska

Under tisdagen medverkar 50 elever från Norrtäljes musikskola på en festival i Stockholm. – Det blir häftigt att åka till ett stort ställa och spela, säger trumpetaren Emil Cruz.

Emil Cruz och Leonard Palmér har packat upp sina trumpeter och börjat värma upp. Det är onsdag eftermiddag och repetition inför tisdagens blåsmusikfestival.

– Jag älskar att åka på konserter och spela, säger Emil Cruz, som är 12 år.

Kompisen Leonard Palmér håller med.

– Det ska bli coolt att komma i väg till Stockholm och spela.

De har spelat trumpet i tre år och är med i musikskolans orkester Brännäsblåset. Tillsammans med de lite yngre eleverna i orkestern Starters och slagverkarna i Ynglers åker de till Stockholm under tisdagen för att spela på den blåsfestival som ordnas av Länsmusiken i Stockholm. Där ger 150 ungdomar från fyra kommuner konsert i Musikaliskas lokaler vid Nybrokajen.

– Det är jätteviktigt för oss. Det är en otrolig möjlighet för oss att åka i väg och få spela på en anrik scen, säger musikläraren Fredrik Lindberg.

Han leder orkestrarna tillsammans med de andra lärarna Eskil Heinegård, Helena Lundqvist, Jacob Johannesson och Martin Wikström. Festivalen blir en extra bonus för eleverna, som spelar olika typer av blåsinstrument och slagverk.

– Det är viktigt för eleverna att man inte bara går på sin spellektion, utan att det blir någonting som syns också, säger Fredrik Lindberg.

Vid kvällens konsert gör Norrtäljeeleverna några låtar tillsammans med hela festivalgänget. Men det blir också utrymme för ett eget avsnitt under spelningen.

– Under den största delen får vi spela själva. Vi har valt sånt som vi jobbat med tidigare, säger Fredrik Lindberg.

Onsdagens repetition leds av Eskil Heinegård som börjar med lite uppvärmningsövningar. Sedan är det dags att gå igenom Honour the Earth, som är ett av konsertens gemensamma stycken.

– Den här låten är det inte bara vi som spelar, det blir klarinetter och fler saxofoner och jättemycket slagverk, säger han och lotsar eleverna genom musiken.

Brännäsblåsets eget program är blandat, med allt från Fly med to the moon och ett stycke ur Drottningholmsmusiken till en riktig hårdrockslåt. Emil Cruz har en favorit.

– Drottningsholmsmusiken. Det är en känd låt.

Han är nöjd med att han valde trumpet och tänker fortsätta spela.

– Jag tycker om själva soundet och att man kan spela själv och improvisera. Nu vill jag fortsätta och gå så långt jag kan.

Festivalen äger rum på Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm. Spelningen inleds kl 19.

Windpower 11/3

Fem orkestrar medverkar på tisdagens blåsmusikfestival Windpower: Roslagens Kulturskola, Kulturskolan Vallentuna, Järfälla Kulturskola, Täby Kulturskola och Stockholms Unga Blåsarsymfoniker.

Oreksterarna från Norrtälje leds av Eskil Heinegård, Fredrik Lindberg, Helena Ludnqvist, Jacob Johannesson och Martin Wikström.

Festivalen äger rum på Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm. Spelningen inleds kl 19.