Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5 smarta spartips inför pensionen – Pernilla på Roslagens Sparbank: ”Viktigt att inte glömma”

För den som närmar sig 50-års strecket är det hög tid att ta en titt på sin plan för pensionen. Än finns det tid att påverka hur mycket man får ut när man väl lagt arbetskläderna på hyllan – och det är aldrig för sent att börja spara.

När man befinner sig mitt i livet kan pensionen, från att ha varit något som man kanske bara tänker på ibland, plötsligt bli en fråga som känns mer och mer aktuell. Men det är inte alla som vet riktigt hur pensionen fungerar, eller hur man bäst hanterar sitt eget sparande för att få ut så mycket av den som möjligt.

– Kort sagt kan man säga att pensionen består av tre delar, säger Pernilla Westerberg, privatrådgivare på Roslagens Sparbank i Norrtälje. Dels har du den allmänna pensionen, som kommer från staten och baseras på hur mycket du har arbetat och hur mycket du har haft i lön. Nästa del är tjänstepensionen som kommer från din arbetsgivare, och slutligen det egna och frivilliga pensionssparandet.

Vill du veta mer om hur pensionen fungerar? Läs mer här.

Även om den allmänna pensionen och tjänstepensionen i regel ger en bra grund är det för många inte tillräckligt för att täcka kostnaderna när det väl är dags att sluta arbeta, konstaterar Pernilla Westerberg.

– Från de två delarna kan man sammantaget räkna med att få ut cirka 60 procent av sin slutlön. Dagens pensionärer är ju ofta otroligt pigga och vill spendera sin tid med att resa och göra olika aktiviteter, och då räcker pengarna för de flesta helt enkelt inte till. Därför är det egna sparandet, som kan hjälpa en att nå upp till kanske 80 procent av slutlönen, väldigt viktigt att inte glömma bort.

Tjänstepensionen är en av dina viktigaste löneförmåner, läs mer här.

Även om det finns många fördelar med att börja sitt privata pensionssparande tidigt i livet är det aldrig för sent att komma igång. Enligt Pernilla Westerberg är det ett bra första steg att göra en prognos över pensionen för att på så sätt få en uppfattning om hur man ligger till.

– Antingen kan man använda något av de digitala verktyg som finns eller så bokar man in en rådgivning för att få bättre koll och praktiska råd om sitt sparande. När man får det hela svart på vitt blir det tydligt hur värdefullt det faktiskt är att lägga undan de där extra slantarna till pensionen.

Även om man inte har så mycket kapital är det alltid värt att starta ett eget pensionssparande

Och det måste inte röra sig om stora summor, fortsätter Pernilla Westerberg – det finns all anledning att börja spara trots att man kanske inte har jättemycket att undvara.

– Det är alltid värt att starta ett eget pensionssparande. Den som inte har mycket kapital kanske kan hitta små saker i vardagen att spara in på, eller så låter man en löneförhöjning gå direkt in på pensionskontot istället för att ta ut den i lön. Det man absolut inte ska göra är att blunda för alltihop och skjuta sparandet på framtiden, det allra bästa du kan göra är att ta tag i saken här och nu.

Det är aldrig för sent att börja - här finns flera bra tips för att komma igång.

5 smarta spartips

• Använd digitala tjänster som minpension.se för att få en prognos över pensionen

• Många bäckar små – det är bättre att lägga undan lite än inget alls

• Lägg in en automatisk överföring som görs direkt när lönen kommer, då lockas du inte att använda pengarna till annat

• Låt löneförhöjningen gå rakt in på pensionskontot istället för att ta ut det extra beloppet i lön

• Se över om du kan använda löneväxling för att få en del av lönen omvandlad till pension

Olika spartips för olika delar av livet - här finns samlade spartips för dig som är i 20, 30, 40 och 50 års åldern

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Roslagens sparbank och ej en artikel av nyhetsredaktionen.