Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 miljoner ska höja resultaten

Skolan står i fokus för mycket av den politiska debatten för tillfället, såväl nationellt som lokalt. För oss är det kunskaperna som måste stå i fokus, inte politikerna.

Tyvärr verkar inte Socialdemokraterna riktigt ha insett det. Istället för att fokusera på hur kunskapsresultaten ska bli högre fokuserar den socialdemokratiska oppositionen på en borgerlighet som tar ansvar för sin budget.

Sanningen är att det aldrig satsats så mycket på skolan som det görs nu. 2015 kommer skolan i Norrtälje få över 40 miljoner kronor mer än i år, pengar som dels motiveras av ökade kostnader, men samtidigt också är riktade satsningar för att höja resultaten.

Det brukar ofta framföras att pengar inte är den enda lösningen för att höja kunskapsresultaten, och det ligger mycket i det. Samtidigt kan välriktade satsningar mycket väl vara den skjuts som behövs i vissa fall. Under hösten och under nästa år gör vi därför insatser för att stärka utbildningen i hela kommunen:

• Rätt till utökad tid i förskolan. Från och med höstterminen får fler barn rätt till 30 timmars förskola varje vecka. Det är framförallt bra för barnen och ger möjlighet för fler att ta del av mer pedagogisk verksamhet och tidig inlärning innan skolan börjar. Eftersom satsningen också riktar sig till arbetssökande underlättar det för fler att söka arbete och kompetensutbildning.

• Särskild satsning på lärarlöner. Duktiga lärare är grunden för bättre resultat. Alliansregeringen har redan infört fler karriärtjänster för lärare. Vi utvecklar nu det genom att lägga ytterligare åtta miljoner kronor årligen på högre löner för duktiga lärare. Med bättre löner premierar vi lärare som redan jobbar i kommunen och blir också en mer attraktiv arbetsgivare.

• Mer digitalt lärande. Moderna arbetsverktyg är en självklarhet för en skola som vill bli bättre. Det har redan genomförts framgångsrika och uppskattade satsningar på IT i skolan. Vi vill utveckla detta ytterligare och tillför därför sju miljoner kronor under nästa år för att elever ska få ännu bättre förutsättningar för mer kunskap.

• Lågstadielyftet. Regeringens aviserade satsning på lågstadiet ger Norrtälje kommun cirka tolv miljoner kronor årligen. Vi kommer använda dessa pengar just för att stärka kunskapsinlärningen tidigt, genom till exempel delade klasser eller tvålärarsystem.

En förutsättning för att kunna göra satsningar är att man har ordning och reda på ekonomin. Barn- och skolnämnden har fått en budgetram av kommunens högst beslutande organ, kommunfullmäktige. För oss är det en självklarhet att se över våra kostnader och vad pengarna går till när nämnden visar ett underskott. Att lova allt åt alla har aldrig varit en framkomlig väg och är den enkla lösningen som endast en oansvarig opposition kan ägna sig åt.

Det är inte med populism som skolan blir bättre. Det är med tydliga mål och en del tålamod. Mer kunskaper för eleverna är det viktigaste för oss och lärarna är den viktigaste resursen för att nå dit. Genom att ta ansvar för ekonomin kan vi också visa på konkreta förslag som kommer hjälpa till att nå målet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel