Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-årig släktforskarförening besöker 100 åriga Eriks Kulle

Annons

Söndagen den 3 juni tog Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening emot Norrtälje släktforskarförening på Eriks Kulle. Ett 40 tal medlemmar trotsade den varmaste dagen hittills och välkomnades av Sanna A Härdfeldt som berättade om Erik Kulles födelse 1918.

Erik Ersson hade samlat många gamla jordbruksredskap, vardagsting med mera under många år förvarat i sockenmagasinet som stod vid kyrkan. Det blev upptakten till Eriks Kulle vars mark var skänk av Erik Ersson. Folk i byn tyckte att det bara var skräp som skulle slängas.

Gruppen delades i två och Sanna guidade den ena och Marie-Louise Petterson tillsammans med Birgit Söderman gick runt med den andra gruppen. Här finns det tusentals gamla föremål från 5 – 6000 år tillbaka fördelat på 19 stugor. Första stugan som kom dit var sockenmagasinet som idag är inrett som handelsbod som lags ner 1970 talet. Några exempel på stugorna är Hammarbystugan, Båtsmanstorpet, Jersömagasinet, museet, Viksboden, Väderkvarnen, Smedjan med mera Vi samlades gemensamt efter rundvandringen i museet för guidning av den världsliga uppmärksamma vikingabåten från 1000 talet som hittades i närheten av Eriks Kulle p. g a en dikning av åkrar. Nu serverades det kaffe med hembakt bröd av Inger och Per-Ivar Wiklund innan de som önskade kunde vandra runt i museet och bland husen innan hemfärd.

Birgit Söderman

Annons