Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

31 miljoner extra till skärgården

Skärgårdsstiftelsen får 31 miljoner kronor i extra anslag av landstinget, och det redan i år. Därmed kan man betala av på sin pensionsskuld på miljontals kronor.

Annons

Anslaget från landstinget till Skärgårdsstiftelsen har inte höjts sedan 2010. Den totala budgeten är 80-85 miljoner kronor per år. En miljoninvestering på 5,2 miljoner till det kommunala vatten- och avloppsnätet gjordes i vintras på Lidö, då Lidös vatten var på gränsen till otjänligt.

Den höga investeringskostnaden gjorde att stiftelsens vd Lena Nyberg slog larm.

Hon menade att flera av verksamheterna hotades om man inte fick mer pengar, som till exempel byggnadsvård och sophanteringen på skärgårdsöarna. Även personalen skulle drabbas. Nu aviserar stiftelsens ordförande tillika skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) att stiftelsen får 31 miljoner kronor extra.

– Pengarna är riktade för att lösa pensionsskulden på 30 miljoner. Därmed får man en miljon kronor mindre i ränta per år, säger Hemming.

Han säger att i höst kommer man utreda hur man går vidare med ekonomin.

– Jag vet att behoven är stora. Vi kommer tillbaka i höst med ett flerårigt avtal för stiftelsen i samband med nästa budget. Landstinget kommer ta ansvar för ekonomin även i fortsättningen, lovar han.