Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-timmarsvecka slår mot tillväxten

Annons

Tre partier till vänster går till val på att Sverige ska arbeta mindre.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ föreslår alla att vi ska lagstifta om att gå ned i arbetstid.

Det första partiet kräver 35 timmars arbetsvecka, de två senare 30-timmars vecka. Det är djupt oroande att samtliga av de partier som Stefan Löfven bygger sitt regeringsunderlag på kommer att kräva att jobbpolitiken växlas över till en ledighetspolitik.

Vi vill annat. Vi tror att välfärden, skolan och ungas möjligheter kräver fler som får möjlighet att jobba mer i stället för fler som ska jobba mindre.

Ledighetslinjen tillsammans med vänsterns breda skattehöjningar hotar tillväxten och sysselsättningen i hela landet.

Miljöpartiet föreslår nya skattehöjningar på uppemot 30 miljarder, Vänsterpartiet vill på sikt se 90 miljarder i högre skatter medan Feministiskt initiativ har utgiftsambitioner på väl över 500 miljarder – en halv biljon – årligen i den ekonomiska politik partiet presenterat.

Att samtidigt för väljarna presentera stora utgiftslöften och lägre arbetstid är rent bedrägligt. De minskande skatteintäkterna av att gå ned till sex timmars arbetsdag landar på mellan 115-250 miljarder kronor.

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ räknar själva med att BNP skulle falla med runt sex procent. Det innebär, som jämförelse, en finanskris anno 2008 i permanent effekt.

Vi presenterar i dag en första uppskattning på vad den direkta skatteförlusten av denna politik skulle bli för Norrtälje som en del i Stockholms län.

Med utgångspunkt i länets genomsnittliga löner och skattesatser skulle en tio timmar kortare arbetsvecka sänka kommunernas och landstingens skatteintäkter med sammantaget runt 33 miljarder kronor varje år.

Det motsvarar nästan 70 000 lärar- eller sjukskötersketjänster i kostnader som måste skäras ned bara här i Stockholms län.

Inte bara kommuner och landsting drabbas. Alla blir fattigare. De lärare- och sjuksköterskor som får vara kvar skulle se sina löner falla, eller skulle gå miste om löneökningar, på runt 7 000 kronor varje månad när arbetstiden minskar.

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativs politik slår obönhörligt mot både kommunala kalkyler och hela länets hushållsbudgetar.

Vi vill i stället att jobben i Sverige och hela Stockholms län ska bli fler. Det blir de inte genom en lag om lägre arbetstid eller stora skattehöjningar för företag som anställer.

Norrtäljes lärare och sjuksköterskor ska ha arbetena kvar och få fler arbetskamrater – inte bli av jobbet eller få se sin lön sänkt med 7 000 kronor i månaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel