Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 500 år gammal Rimbohistoria räddas när väg 77 byggs om

Arkeolog Gunilla Larsson är lättad över Trafikverkets beslut att dra väg 77 söder om Rimbo samhälle.
– Det betyder att gravar och kultplatser som är från Tutankhamons tid räddas, säger hon.

Under tisdagen presenterade Trafikverket sitt beslut att väg 77 ska dras i en korridor söder om Rimbo samhälle. Därmed har man gått emot Norrtälje kommuns rekommendation att dra den nya vägen norr om samhället. Efter en arkeologisk förundersökning, utförd av Annica Ramström tillsammans med Helmut Bergold från Arkeologgruppen på uppdrag av länsstyrelsen, under förra året ändrade sig dock kommunledningen något. Politikerna föreslog att man istället skulle utreda om vägen kunde dras ännu längre norr om samhället än det som dittills föreslagits.

LÄS MER: Greven om väg 77: "Det är en skada för bygden"

Även detta förslag har alltså avvisats av Trafikverket. Det är landets arkeologer glada över. Och inte minst Rimbos egen arkeolog Gunilla Larsson. Hon radar upp superlativen.

– Roligt. Skönt. Nu kan man andas ut, säger hon och berättar om de helt ofattbart gamla gravar, boplatser och en offerplats som finns i området vid Bålbrotorp och Kvarnbol, nordväst om Rimbo. Det var där väg 77 skulle dras om Trafikverket valt det norra alternativet förbi Rimbo.

Där finns nämligen de äldsta boplats- och gravlämningarna i hela Stockholms län. Där finns bland annat en sammanhållen bronsåldersmiljö med gravar, lämningar från sockenbildningar från förhistorisk tid samt en offerplats. Tistelkullen, omges av stencirklar som visar att höjden var en offer- och kultplats redan för 3 500 år sedan. Även namnet Tistelkullen tyder på att där offrades det för 3 500 år sedan till guden Tyr.

– Det ovanliga här är att det finns både gravar, boplatsanläggningar och en kultplats. Här finns allt. Det är helt unikt, säger Gunilla Larsson.

Att Rimboborna har denna arkeologiska skatt lätt åtkomligt alldeles bakom knuten, är okänt för de flesta. Man når dem om man följer elljusspåret vid orienteringklubbens stuga, går förbi det som under bronsåldern var strandlinjen till en havsvik, och går uppför sluttningar till det, som 2000 år före Vikingatiden, var en ö i den sjö som numera är Bålsmossen.

LÄS MER: Trafikverkets beslut: "Vägen dras söder om Rimbo"

I sluttningen finns mängder av boplatslämningar. Går man sedan vidare kommer man förbi flera gravrösen som är åtta till tio meter långa och ligger på rad. På krönet till höjden tornar två stora gravrösen upp sig. Det största röset är hopsjunket i mitten och minner om en gravkammare som kollapsat. Det är resterna av en grav som är 3 500 år gammal.

– Alltså från tiden då Tutankhamo begravdes i Egypten, säger Gunilla Larsson som tycker att det är bra att Trafikverket verkligen lyssnat på vad forskningen säger och inte enbart lyssnat som hon säger: "på en person med stor ställning, så som det kunde vara förr i tiden."