Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

230 miljoner till hamnprojektet

Nu går startskottet för utbyggnaden i Norrtälje hamn. Kommunfullmäktige klubbade under måndagen beslutet att investera drygt 230 miljoner kronor i projektet.

Hamnen ska förvandlas till ny stadsdel med 1 500-1 800 bostäder. Under våren räknar Norrtälje kommun med att anta den övergripande detaljplanen för bygget, den så kallade skelettplanen. Men redan nu satsar kommunen stora summor på att förstärka kajen, sanera marken och att dra fram vägar och va i området.

– 230 miljoner är väldigt mycket pengar. Men vi måste investera det här nu för att hålla farten i projektet, sa kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Mats Wedberg (MP) tycker att kommunen borde dra i bromsen och avvakta skelettplanens godkännande först.

– Vi säger ja till att investera 120 miljoner kronor i kajen men vill vänta med resten, sa Wedberg och fick medhåll av Vänsterpartiet.

Fullmäktige gick på majoritetens linje och gav grönt ljus för hela summan , 230 miljoner. Det är ändå bara en del av kommunens åtaganden i hamnen. Den totala insatsen beräknas bli 570 miljoner kronor, pengar som kommunen kalkylerar med att få tillbaka via byggherrarnas exploateringsbidrag. Ett annat bostadsärende orsakade längre debatt. Fullmäktige sa ja till att sälja fastigheten Förrådet intill kommunhuset i Norrtälje till Index, som vill bygga 300 hyresrätter på marken.

Bra med nya hyresrätter men vi vill försäkra oss om att bygget blir av, menade S, V och MP.

– Affären borde villkoras av att bolaget senast i augusti redovisar hur finansieringen ser ut, krävde oppositionen utan att få gehör.