Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2013 ett bra år för mjölken

Nu har det vänt. Mjölkproduktionen ökar. Rekordår, utropar bondeorganet LRF.

Under 2013 ökade mjölkproduktionen för första gången på många år.

– Ett glädjande trendbrott efter att landets totala mjölkmängd minskat med drygt tio procent sedan 2003, säger Lennart Holmström på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Även globalt ökar mejerimarknaden och priserna fortsätter uppåt. Inom EU ökar ostpriset, medan priserna på övriga mejeriprodukter sjunker.

I Sverige har antalet mjölkbönder minskat. Orsakerna är flera. Dels har nya EU-regler tvingat fram ombyggnader av äldre ladugårdar, dels har det varit svårt att få fram en generationsväxling på mjölkgårdarna. När de äldre bönderna lägger av, finns det inga yngre som vill ta vid.

Thomas Bäck arrenderar Rånäs Gård och prästgården i Rimbo. Han är styrelseledamot i LRF Mjölk och satsar på utvidgad mjölkproduktion. Han är positiv till en ökad produktion men menar samtidigt att det låter bättre än det i själva verket är.

– Mjölkpriset är högt nu, säger han. Det var det år 2007 också. Skillnaden är att de fasta kostnaderna ökat mer än mjölkpriset. Så vinsten är inte så hög som det ser ut, säger han.

En annan minuspost är den tunga kronan.

– Den gör att det är svårt att exportera, säger Thomas Bäck.