Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2,6 miljoner kronor till ny brygga i Räfsnäs

2,6 miljoner kronor kommer Norrtälje kommun anslå för en ny vågbrytande brygga i Räfsnäs hamn.
Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som nu lägger fram förslaget om viktiga investeringar i hamnen i Räfsnäs.

Den befintliga bryggan idag i Räfsnäs är uttjänt och riskerar att slita sig och skada hamnen. Bryggans infästningsanordningar för förankring har rostat sönder.

Bryggan, som togs i bruk 1993, är utsatt för hårda vindar från bland annat Åland, speciellt under vinterhalvåret.

Skulle bryggan haverera kan den flyta iväg och skada delar av hamnen. Bland annat riskerar man då att en omlastningsplats för sopinhämtning från öarna utanför Räfsnäs inte kan användas.

Även Sjöräddningen har sin plats vid bryggan. Personalen har ett flertal gånger vid hårt väder fått lägga till någon annanstans i hamnen.

Bryggan, som väger 100 ton, kommer att bytas under våren, hoppas kommunen. En upphandling kommer att göras så snart som möjligt.

Den nya bryggan kommer enligt ett förslag ha formen av ett L (30 m x 50 m x 4 m), vilket ger bra möjligheter till lastning och lossning. Bryggan är utformad med vingar för högsta möjliga vågdämpning vid öppen sjö.

Slutligt beslut i frågan tas av kommunstyrelsen på nästa sammanträde den 28 november.