Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

146 miljoner till Norrtälje

Norrtälje kommuns intäkter från fastighetsavgiften har fördubblats sedan systemet infördes 2008. Nästa år får kommunen 146 miljoner kronor enligt en ny prognos.

Annons

Norrtälje kommun tillhör de stora vinnarna sedan den statliga fastighetsskatten gjordes om till kommunal fastighetsavgift. Första året efter införandet 2008 kunde kommunen räkna in 72,5 miljoner kronor. I år beräknas summan bli 138 miljoner, en siffra som väntas stiga till 146 miljoner år 2015 enligt den prognos som SCB tagit fram åt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Bara sex kommuner i landet har haft en starkare procentuell intäktsökning än Norrtälje.

– En viktig förklaring är att det finns många fritidshus i Norrtälje, vilket gör att skattebasen är förhållandevis stark, säger Björn Andersson, utredare på Ekonomistyrningsverket.

Norrtälje kommun har flest fritidshus i landet, cirka 24 000 stycken. En annan bidragande faktor är att taxeringsvärdena på många mindre hus i kommunen har klättrat uppåt, framför allt i de norra delarna av kommunen.

Fastighetsavgiften baseras på husens taxeringsvärden men den blir aldrig högre än ett bestämt maxbelopp som är indexbundet och räknas om varje år. För närvarande är maxbeloppet för vanliga småhus 7 074 kronor.

– Reformen har varit gynnsam för Norrtälje, säger Annica Johansson, strategichef på Norrtälje kommun.

Fastighetsavgift

Alliansregeringen ändrade beskattningen av fastigheter 2008. Då slopades fastighetsskatten till förmån för en kommunal fastighetsavgift. Det innebar att pengarna gick till kommunen i stället för till staten.

Men kommunerna får inte behålla allt. Varje år går drygt 110 miljoner kronor av fastighetsavgifterna från bostadsägarna i Norrtälje till andra kommuner och till staten.

Fastighetsavgiften baseras på husens taxeringsvärden (högst 0,75 procent av värdet). När de nya taxeringsvärdena för småhus infördes 2012 fick hälften av husägarna i landet höjd fastighetsavgift. De som redan hade 910 000 kronor eller mer i taxeringsvärde slapp höjningar eftersom de redan betalade högsta möjliga avgift.

Maxbeloppet är indexbundet och räknas om varje år. Från början var det 6 000 kronor, i dag är det 7 074.

Norrtäljes intäkter från fastighetsavgiften ökade med 58 miljoner under 2008-2012. Ökningen motsvarade en höjd kommunalskatt på 57 öre, enligt Ekonomistyrningsverket.