Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 000 för klottertips

Fastighetsägaren Dick Lennaard har tröttnat rejält på allt klotter i stan. Nu utlovar han en belöning på 10 000 kronor till den person som tipsar om vem eller vilka som ligger bakom klottret på Pelikan-huset i Norrtälje.

Annons

– Vi har inte lagt om fasaden på Pelikan-huset för att det egentligen behövdes. De hade nog hållet i 30 år till. Men vi gjorde det för att skapa en trevligare miljö i centrum, men vad händer, frågar sig Dick Lennaard.

Han har nu tillsammans med de andra delägarna i fastigheten Pelikan, som bland annat rymmer Arbetsförmedlingen, beslutat att betala ut 10 000 kronor till den som lämnar information som leder till ett gripande av klottrarna. Om flera fastighetsägare går samman så kan den summan stiga, tror Lennaard.

– Det är sannolikt samma personer det handlar om, och de kostar oss massor.

Under onsdagen när NT var ute och tittade på Pelikanhuset fanns två fall av klotter samt flera ytor som sanerats nyligen men trots det lämnat ett tråkigt spår efter sig.

Och det är en dyr historia, framför allt för hyresvärdarna. Enligt hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra så lägger fastighetsägarna (de som kunnat redovisa en kostnad) runt om i Sverige ut över 70 miljoner kronor per år för att städa upp efter klotter och skadegörelse. Därutöver tillkommer kostnader som kommuner och landsting måste betala för att sanera offentliga byggnader och kollektivtrafik som bussar och tunnelbanevagnar. I slutändan är det skattebetalarna som får betala, endera till följd av höjda bostadskostnader eller kommunala avgifter.

Den senaste klottervågen i Norrtälje har dock inte stannat vid husfasaderna i centrum. Den nyinvigda Västra vägen har utsatts för klotter i tunnlar och på skyltar. Även den nya å-promenaden och företag vid södra infarten har blivit nedklottrare.

– De förstör så förbannat, det är jättetråkigt, säger Dick Lennaard.

Hans vilja som fastighetsägare att skapa en attraktiv stadsbild grusas gång på gång av vandalerna.

– Jag vill få till en debatt om det här, visa att vi har ögonen på dem, säger han.