Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Insändare
Vi måste ha respekt för stadsmiljön!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Biograf Royal har ett uppenbart kulturhistoriskt värde som välbevarad och tidstypisk funkisbyggnad, en viktig del i stadens årsringar. Det betyder alltså att man kan inte göra vad som helst med stadens arkitektur.

Bild: Fredrik Samuelson

Annons

Vi läser i NT om medborgarförslaget fler muralmålningar i Norrtälje, bland annat graffiti på Norrtälje biografs fasad.

Vi måste värna om Norrtälje stads kulturmiljöer där arkitekturen utgör en stor del. Vi ska visa respekt för arkitekter och kulturhistoriskt intressanta byggnader!

Enligt PBL - Plan- och bygglagen kapitel 8 §14 och 17 är man skyldig att hålla en byggnad i vårdat skick och underhålla så att dess utformning och tekniska egenskaper i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historiskt, miljömässigt och konstnärlig synpunkt… Ändring av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag…

Annons

Annons

Biograf Royal har ett uppenbart kulturhistoriskt värde som välbevarad och tidstypisk funkisbyggnad, en viktig del i stadens årsringar.

Det betyder alltså att man kan inte göra vad som helst med stadens arkitektur.

Den nuvarande detaljplanen för Norrtälje är så gammal som från 1914, innan biografen byggdes, men det känns ändå hoppfullt att det i Norrtälje kommun just nu pågår ett arbete med att ta fram en arkitekturpolicy och det är inte en dag för tidigt! Skynda på med den!

Karin Ulfsdotter och Bengt Grandin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan