Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
För unga som gamla i Norrtälje kommun – sänk skatten!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norrtälje kommun är en pärla vid Roslagens kust, med sin vackra natur, sin rika historia och sitt växande näringsliv. Det är därför hög tid för det borgerliga styret att överväga en sänkning av skattesatsen, skriver MUF Roslagen.

Bild: John Fagerström

Annons

Norrtälje kommun är en pärla vid Roslagens kust, med sin vackra natur, sin rika historia och sitt växande näringsliv. Det är därför hög tid för det borgerliga styret att överväga en sänkning av skattesatsen.

För närvarande ligger den totala skattesatsen för boende i kommunen på 31,8%. Genom att genomföra en sänkning av skatten kommer kommunen främja den ekonomiska tillväxten och bli mer attraktiv för företagare och investerare. En fördelaktigare företagsmiljö stimulerar tillväxten och innovationen samt lockar nya företag och investeringar till kommunen, vilket i sin tur genererar fler jobb och ökar sysselsättningen.

Annons

Annons

Idag har kommunen en relativt hög skattesats jämfört med grannkommunerna Vallentuna (30,98%) och Österåker (28,98%). Det innebär att invånare med en medianlön på 33 200 kronor får behålla 936 kronor mer i plånboken om de väljer att bosätta sig i Österåker än Norrtälje kommun. Genom att sänka skattesatsen kan kommunen öka sin attraktivitet och stå sig starkare gentemot våra grannkommuner.

En skattesänkning skulle inte bara gynna företag och investerare, utan även hela kommunens befolkning. Genom att minska skattebördan på privatpersoner skulle invånarna behålla mer av sina intjänade pengar, vilket för många i tuffa tider som dessa är livsviktigt.

Det finns de som anser att en hög skattesats är befogad, vanliga argument är att en skattesänkning skulle minska intäkterna till kommunen och försämra kvaliteten på det offentliga. Det är dock viktigt att poängtera att en skattesänkning inte nödvändigtvis innebär mindre intäkter eller försämrad service. Det finns idag utrymme för effektiviseringar och omprioriteringar i kommunens budget samt ett överskottsmål på 2 procent som kan behöva justeras för att generera ökade intäkter på lång sikt.

För unga skulle en sänkning av skatten skapa en mer attraktiv kommun då jobbmöjligheterna blir fler och då de får en större ekonomisk frihet att själva välja vad de vill spendera sina pengar på. För många äldre skulle en skattesänkning låta dem behålla mer av sin pension och ha råd att bo kvar i denna vackra kommun.

Annons

Norrtälje kommun ska vara den frihetliga skärgårdsidyllen där man får leva och verka precis som man vill, oavsett om man är gammal, ung eller någonstans däremellan.

Albin Viktorsson, ordförande MUF Roslagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan