Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
L: Vänsterstyrets prioriteringar hotar kollektivtrafiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektivtrafiken behövs helt enkelt för att få livet att funka. Därför är Vänsterstyrets föreslagna och historiskt stora neddragningarna av kollektivtrafiken mycket oroande och oacceptabla om de förverkligas, skriver Liberalerna.

Bild: Arkivbild

Annons

En fungerande kollektivtrafik är helt nödvändigt för ett fungerade samhälle. Människor måste kunna ta sig till jobbet, hämta på förskolan eller ta sig till skolan. Kollektivtrafiken behövs helt enkelt för att få livet att funka. Därför är Vänsterstyrets föreslagna och historiskt stora neddragningarna av kollektivtrafiken mycket oroande och oacceptabla om de förverkligas.

Annons

Information om de trafikförändringar som kommer att ske i december 2023 har sänts ut till länets kommuner. Förslaget innebär att över 20 busslinjer riskerar tas bort; ett 50-tal busslinjer får nedskuren trafik; över 15 procent av tunnelbanetrafiken ska skäras ned de tider som inte är rusningstrafik.

Annons

För Norrtälje kommun föreslås bland annat försämrad turtäthet på busslinje 676 mellan Norrtälje och Stockholm under rusningstrafiken. Det innebär att det kommer bli ännu trängre på bussarna när det redan är som mest trängsel. Detta samtidigt som antalet resenärer stadigt ökar och det redan idag finns avgångar där resenärer inte kommer med på bussen eller får åka stående. Vill vi att fler ska åka med kollektivtrafiken måste turutbudet öka, inte minska.

Liberalerna vill också att busslinjerna 646, 648, 653 och 654 återgår vad gäller tidtabell och rutter som de såg ut innan december 2022. Halvering av busstrafiken under morgon och eftermiddag på dessa linjer får stora konsekvenser för de resenärer som berörs och som inte har andra resealternativ, till exempel elever som går på gymnasiet eller elever som har valt att gå på en fristående skola och därmed saknar rätt till skolskjuts.

Vänsterstyret i Region Stockholm har valt att kraftigt underfinansiera kollektivtrafiken, vilket innebär att Trafiknämnden måste spara miljarder de närmaste åren. Liberalerna står upp för en långsiktigt hållbar finansiering, som innebär att vi kan säkra och underhålla en attraktiv kollektivtrafik.

Annons

Människor måste kunna ta sig till jobbet eller hinna till första lektionen i skolan. Kollektivtrafiken behövs helt enkelt för att få livet att funka. Därför är förslaget till försämringarna av kollektivtrafiken mycket oroande, inte minst för de som arbetspendlar varje dag med buss 676 mellan Norrtälje och Stockholm.

Amelie Tarschys Ingre (L), Regionråd i Region Stockholm

Robert Beronius (L), Kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan