Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att Elias Rosells ledare om att göra Eid al-fitr till helgdag i Sverige är en genomtänkt strategi för att nå ut genom mediebruset. Som ett brev på posten fylldes kommentarer på sociala medier med invändningar mot att “ge en eller två röda dagar från kristendomen till Sveriges näst största religion, islam”. Med all rätt. Vi hade tänkt avstå från att svara på framförda resonemang som i bästa fall kan beskrivas som häpnadsväckande och naiva. Men samtidigt som man kan välja att bli upprörd av texten, eller kanske bara skaka lite på huvudet åt den, är det faktiskt sorglig läsning från en ledarsida som “delar Centerpartiets värderingar” då den skickar Sverige mot ett sluttande plan. Vi väljer därför att bemöta den.
Annons
Annons
Blickar vi tillbaka har SD länge påtalat riskerna med att en för hög invandring från muslimska länder till Sverige på sikt skulle leda till krav på anpassning till islam. Detta har dock avfärdats som "konspirationsteorier" och myter, samt att en sådan utveckling aldrig skulle kunna ske. Men nu kommer det alltså rakt ut förslag på att göra Eid till helgdag då det enligt resonemanget är orättvist att man har nio röda dagar kopplade till kristendomen då islam växer i Sverige. Om muslimska intresseorganisationer lyft detta hade det på sätt och vis varit mer begripligt om än ett lika dåligt förslag, men i en centerpartistisk ledare?
Gör vi ytterligare en återblick, har det tidigare ansetts vara dåligt att ställa krav på anpassning till det svenska samhället, svenska normer och värderingar, när människor invandrat hit i höga volymer. Inställningen har snarare varit att människor automatiskt skulle lyckas anpassa sig bara man korsat Sveriges landgräns. Spolar vi framåt vet vi att det förhållningssättet inte fungerat, något vi dagligen ser resultaten av i vårt samhälle i form av utbrett hedersrelaterat våld och förtryck, krav på begränsningar i yttrandefriheten (inte “smäda” koranen eller profeten Muhammed), attacker mot polisen, (centerpartistiska) nämndemän i domstolar som förespråkat sharialagar, täckande klädsel på kvinnor och barn, moralpoliser i förorterna med mera. Det finns naturligtvis de som kommit hit som lyckats väl i det nya landet, men det är inte ifrån dem man hör krav om att Sverige mer ska likna det man en gång flytt ifrån, utan tvärtom lyfts inte sällan vikten av att värna och bejaka svensk kultur och svenska värderingar, vilket är ett beprövat framgångsrecept för demokrati och välstånd.
Annons
Annons
Det kanske kan tyckas harmlöst för vissa att byta till en nationell muslimsk helgdag, men vad är nästa steg? Vad ska Sverige och svenskarna ytterligare göra avkall på? Är separata klassrum för flickor och pojkar ok? separata badtider? Det finns ett längre perspektiv att ta hänsyn till och det finns en rad frågor att tänka kring, kopplat till islam. Exempelvis varför finns det inget muslimskt land som har yttrandefrihet (friheten att kritisera islam) eller religionsfrihet (rätten att välja bort islam). Vad i detta är förenligt med en sekulär demokrati som Sverige? Muhammed gjorde ingen skillnad på religion och politik och det gör inte heller de länder som styrs av sharia, oaktat om det är shia (Iran) eller sunni (Somalia, Saudiarabien).
Nej, värna istället om svenska och västerländska värderingar, vilka bygger på det kristna etik- och idéarvet, som i sin tur lett fram till det välstånd, demokrati och fredliga samhälle vi byggt upp här under generationer. Som gjort Sverige till ett land man vill fly till och inte ifrån och som gjort det här lilla landet i norr helt unikt. Där religionsfrihet råder för samtliga invånare och där man har rätt att fira Eid eller Diwali bäst man vill, med vänner och familj på sin fritid utan att riskera förföljelse.
Det finns gott om islamska stater där Eid är helgdag, men det finns bara ett Sverige - kom ihåg det.
Andrea Kronvall (SD), gruppledare SD Norrtälje
Dennis Ekström (SD) ordförande SD Norrtälje
Annons
Svar direkt: Sverige ska anpassas efter svenska medborgare. Om fler svenska medborgare firar Eid än Kristi himmelsfärd så är det logiskt och konsekvent att Eid blir röd dag istället för Kristi himmelsfärd.
Sen finns det givetvis en gräns för all anpassning. Exempelvis så ska man alltid säga nej till förslag som försvagar mänskliga rättigheter eller demokratin, oavsett om förslagen kommer från höger- eller islamisthåll.
Det finns mycket goda skäl att vara djupt kritisk till de muslimska diktaturer som SD:arna nämner. Andra länders politik ska dock inte påverka svenskas medborgare möjlighet att utöva sin religion.
Elias Rosell