Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Ledsen skolbarn, det blir inga gäss på menyn

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svaret stöter snabbt på ett praktiskt hinder: det knappa beståndet. Under maj månad har våra gemensamma insatser av fågelskrämmor, leksaksormar och grön laser resulterat i en historiskt låg frekvens av gässens besök vid badstränderna, skriver Nicklas Salmin (L).

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

Elias Rosells ledare ställer en intressant fråga kring om inte skolbarnen bör äta upp kanadagässen som förstör vid våra badstränder. Svaret stöter snabbt på ett praktiskt hinder: det knappa beståndet. Under maj månad har våra gemensamma insatser av fågelskrämmor, leksaksormar och grön laser resulterat i en historiskt låg frekvens av gässens besök vid badstränderna. Vid sammanlagt 48 kontroller, har vi endast noterat 48 fåglar, i genomsnitt en kanadagås per kontroll. Den siffran behöver ställas i relation till det faktum att förra året, vid vissa stränder, kunde vara så mycket som 100 fåglar på en och samma plats.

Annons

Annons

Även om det hittills verkar som om våra åtgärder är framgångsrika, så är de kommande veckorna de mest avgörande hittills. Det är nämligen nu som gässen börjar häcka. Om de väljer en av våra kommunala badstränder som sin häckningsplats kommer det att vara svårt att skrämma bort dem med de åtgärder vi har tillgängliga, då den mäktiga modersinstinkten hos fåglarna övertrumfar rädslan för den gröna lasern. Vi får vänta och se innan vi kan utvärdera effekterna av våra insatser. Jag är dock tacksam för Elias Rosells ledare och det faktum att han lyfter fram denna angelägna fråga. Men tyvärr har vi inte fåglar så det räcker till att serveras i skolorna, som i exemplet med vildsvinen för några år sedan.

Nicklas Salmin (L), Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Svar direkt: Det är glädjande att gässen har minskat. Men ha kastrullerna redo ifall de skulle komma tillbaka.

Elias Rosell

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan