Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Replik: Lögnaktiga åsikter om vindkraft?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag avundas inte danskarna som tror sig lösa energimixen med endast vind- och solkraftverk, skriver insändarskribenten.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Replik på ”Miljöskadligheten för vindkraft är lögnaktig” i NT 9 maj.

Tommy Berglund och jag har uppenbarligen lite olika uppfattningar vad gäller energifrågan och speciellt vindkraftens del i det hela. Han anser att Danmark har löst balansproblemen med vindkraft på ett oförklarligt sätt, utan kärnkraft. Lösningen är givetvis någon annan typ av baskraft såsom oljeeldat kraftverk och/eller värmekraftverk. Jag avundas inte danskarna som tror sig lösa energimixen med endast vind- och solkraftverk. Utan import av el utifrån lär de få svårt att leverera el dygnet runt till danska elkonsumenter.

Annons

Annons

De energipriser som redovisas är svåra att kommentera då det inte framgår om jämförelserna är relevanta. Man ”glömmer” gärna bort att räkna med samtliga kostnader orsakade av vindkraften, varför redovisningen mycket väl kan vara lögnaktig.

Just lögnaktig tycker Berglund att miljöskadligheten är bland mina tidigare uppräknade nackdelar som vidlåder vindkraften. Det är lite märkligt att han använder uttrycket lögnaktig om mina och mängder av andras åsikter om de skador som vindkraften orsakar, såväl fysiskt i form av skövling av natur, som psykiskt för människor i verkens närhet.

Jag vidhåller att mer vindkraft utan samtidig utbyggnad av baskraft är en riktigt dålig lösning.

Björn Holmström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan