Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Liberalerna sätter utsatta och barnfamiljer främst

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Inflationen gör människor fattigare. Hårdast drabbas de hushåll och familjer som har de minsta marginalerna. I tuffa ekonomiska tider satsar Liberalerna på de som behöver stödet allra mest skriver Lina Nordquist (L) och Robert Beronius (L).

Bild: Chris Anderson/TT

Annons

Människor kläms av kostnadsökningar och räntehöjningar ovanpå en redan dyster energikris. När plånboken stramas åt för oss alla drabbas de med ensamt ansvar för barn eller svag anknytning till arbetsmarknaden allra hårdast. Ensamstående mammor har svårt att köpa tvål och schampo. En del människor är oroliga för hur de ens ska sätta mat på bordet. Stadsmissionerna varnar om att allt fler barnfamiljer behöver hjälp. Under 2022 ökade matutdelning och försäljning av mat i de sociala matbutikerna Matmissionen med 1 300 ton.

Annons

Annons

Genom alla tider har det varit Liberalernas uppgift att ta striden för att bekämpa fattigdomen och ge röst åt alla de som riskerar att glömmas bort i den offentliga debatten. Långvarig inflation är ett skräckscenario som gör det onda långt värre, men medan inflationen pressas tillbaka krävs parallellt ett välriktat stöd dit det verkligen behövs.

Civilsamhället är hjältar varje dag. De behöver statens stöd att fortsätta hjälpa alla de som riskerar att gå hungriga eller frysa. Därför höjer Liberalerna och regeringen satsningen på civilsamhällets arbete med socialt utsatta med ytterligare 40 procent, vilket innebär 50 miljoner, i vårbudgeten. De barnfamiljer som vänder på varje krona får ett förstärkt bostadstillägg med upp till 2 100 kronor i månaden.

Matutdelning och andra sociala insatser är avgörande för många, men politiken får inte stanna där. Fattigdom ska motas i dörr och samhället ska inkludera fler. Fler ska få stärkt kompetens och ett jobb att gå till. Det är så människor på riktigt kan lyfta sig ur utsatthet.

Vi liberaler kommer att fortsätta syna maskorna i det sociala skyddsnätet och trygga vardagen för var och en som behöver en hjälpande hand. För ibland är omständigheterna i livet sådana att vi behöver mer stöd. Och då ska Liberalerna och samhället finnas där, både med skyddsnätet och med vägar ut ur desperation och mörker.

Annons

Ensam är inte stark - vi behöver alla hjälpas åt. Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot

Robert Beronius (L), kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan