Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
MP: Viktigt att Café Rekommenderas får finnas kvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidigare startade kommunen konkurrerande verksamhet till Roslagskrafterna second hand-verksamhet på Görla. Nu är verksamheten hos Café Rekommenderas vid Lilla torget i fara, skriver MP

Bild: Christina Gunnarsson

Annons

Anette Grinde har nyligen skrivit en tänkvärd debattartikel om hur viktigt det är att Café Rekommenderas får finnas kvar. Jag håller helt och hållet med henne. Tyvärr är risken stor att verksamheten kommer att läggas ner i maj.

Annons

Café Rekommenderas är ett socialt företag. Det innebär att man erbjuder praktikplats för personer som inte kan få jobb på den ordinära arbetsmarknaden på grund av psykisk ohälsa eller andra arbetshinder. Ska det sociala företaget överleva krävs dock att man får betalt för rehabiliteringsplatserna. Företaget klarar sig inte enbart på det man tillverkar eller säljer.

Annons

Men hur är relationen till de sociala företag som skapar jobb för människor med arbetshinder? Tidigare startade kommunen konkurrerande verksamhet till Roslagskrafterna second hand-verksamhet på Görla. Nu är verksamheten hos Café Rekommenderas vid Lilla torget i fara.

Caféet har nu kärv ekonomi och tvingas kanske att läggas ned, vilket innebär att ett tiotal personer mister sin arbets/praktikplats. Vad gör då kommunen? Jo, man utökar den egna kommunala verksamheten för arbetslösa! När man i stället kan köpa platser hos de lokala företagen som är specialiserade på detta.

Vi är helt övertygad om att det lilla sociala företaget Café Rekommenderas kan erbjuda fördelar för en del personer med arbetshinder, som kommunens egen verksamhet inte har. Det borde dock finnas en valfrihet även för personer med arbetshinder.

Notera att kommunen antagit en policy där det bland annat står:

Att arbetsintegrerande företag ska ges möjlighet att skapa fler arbetstillfällen

Att utveckla samarbetet med arbetsintegrerande sociala företag och andra aktörer

Att möjliggöra för arbetsintegrerande sociala företag att bli utförare av.

Annons

Norrtälje kommun har av någon anledning aldrig insett fördelarna med sociala företag. Kanske kan vi hoppas på att det ändras?

Styret borde väl vara intresserat av att stödja befintliga välfungerande alternativa verksamheter i stället för att bygga ut den kommunala verksamheten? När det gäller sjukvård och omsorg är man ju mycket mån om att se till att det finns privata fristående alternativ till de kommunala företagen. Det borde väl även gälla arbetsrehabilitering?

Bengt Annebäck (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan