Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
KD: Regionstyret frånsäger sig ansvaret för ekonomin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Landstingshuset i Stockholm

Bild: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Annons

Vänsterstyret i Region Stockholm företrätt utav Vänsterpartiet i en replik och Socialdemokraterna och Centerpartiet i en annan replik kommer inte med några konkreta förslag som kan göra skillnad utan vältrar över hela ansvaret på regeringen. Det är inte seriöst.

Kristdemokraterna har vi vårt budgetalternativ visat att det är möjligt att ytterligare höja ersättning till vårdcentralerna, så länge man prioriterar regionens kärnuppgifter. Lovar man allt till alla, som vänsterkoalitionen har gjort, så kommer pengarna inte räcka till kärnverksamheterna.

Annons

Annons

I stället har vänsterstyret utökat den politiska organisationen och antalet tjänstemän. En festvåning som vi stängde för att satsa på kärnverksamheterna ska återöppnas. Spärrar i tunnelbanan kommer att tas bort, vilket bara kommer leda till att fler inte betalar för sig i kollektivtrafiken och minskade intäkter. Subventionerade cyklar har utlovats regionens alla anställda. Men i stället för att prioritera är det uppenbarligen enklare för styret att frånsäga sig ansvaret för ekonomin och skylla på regeringen. Detta trots att statsbidragen till vården har ökat.

Vänsterpartiet i Region Stockholm slår sig för bröstet för att man har ökat ersättningarna till akutsjukhusen. Men om Vänsterpartiet är med och styr i Region Stockholm så får de också förklara varför primärvården och vårdcentralerna inte har fått samma ökning?

Som vi skriver i vår debattartikel så behöver insatser göras inom flera områden för att man ska kunna leva och bedriva vård även i glesbygden. Det rör givetvis inte bara vägnät och turtäthet i kollektivtrafiken. Men det är en viktig del och vi är glada över att vi nu har en regering som faktiskt tar utmaningarna i glesbygden på allvar efter 8 år av negligerande från den s-ledda regeringen. Vi menar även att vårdcentralerna, oavsett utförare, måste få rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Det innebär även olika krav och utökade möjligheter till filialverksamheter, inte minst i glesbygd.

Annons

Tack vare god ekonomisk hushållning när Kristdemokraterna var med och styrde har Region Stockholm ett överskott på 7 miljarder som är tänkt att använda i ekonomiskt svåra tider. Men eftersom vänsterstyret nu ändå i sin första budget i Stockholm har lagt 150 miljoner kronor (!) för att lära sig att hushålla med ekonomin så får man hoppas att de åtminstone lär sig att ta ansvar för regionens ekonomi framöver.

Carl-Johan Schiller (KD), andre vice ordförande Primärvårdsnämnden i Region Stockholm

Thomas Imeryd (KD), Kommunalråd i Norrtälje

Michael Sjöblom, Ersättare, Kommunförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan