Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
SD: C har bortprioriterat vården sedan 2006

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är märkligt att Centerpartiet och Christine Lorne inte förstår att man måste hushålla med sina pengar utan i stället agerar som en socialdemokrat och ber om mer pengar från staten.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Centerpartiet i Region Stockholm anklagar regeringen för att inte prioritera sjukvården med fler bidrag till regionerna. Sverigedemokraterna i Region Stockholm och Norrtälje anser att det nya röda styret ska hushålla med sin ekonomi och prioritera i första hand regionens kärnverksamhet.

Under coronapandemin fick regionerna utökade bidrag, vilket nu har avslutats. Det är därför upp till varje region att vara sparsam eftersom en del av bidragen var begränsade till en viss period. Christine Lorne anklagar nu regeringen för att de minskade statsbidragen till regionen kommer att påverka sjukvården och i sin tur primärvården.

Annons

Hon hävdar att Region Stockholm behöver särskilda statsbidrag i fem till tio år för att klara av satsningen på primärvården. Det är märkligt att Centerpartiet och Christine Lorne inte förstår att man måste hushålla med sina pengar utan i stället agerar som en socialdemokrat och ber om mer pengar från staten.

Annons

Sjukvården har haft problem i decennier i Sverige och få saker har gjorts för att få till en lösning. Vårdköer, brist på sängplatser och vårdpersonal som har lämnat sina yrken helt, är endast ett par exempel på de reella problem som sjukvårdssektorn har i hela landet. Centerpartiet har varit med och styrt regionen sedan 2006 och satt i regering 2006–2014 samt var stödparti till den socialdemokratiska regeringen 2018–2022. De har därmed haft ansvar och möjlighet att påverka och förbättra sjukvården under flera mandatperioder i Region Stockholm och på riksnivå. Resultat och åtgärder uteblir trots det inflytande man har och har haft.

Det är uppenbart att det nya röda styret inte har några begränsningar i sin första budget som lades i höstas – för den gör att regionen går över tre miljarder back. I stället för att skära ner på delar av regionens utgifter som inte tillhör kärnverksamheten, anklagar Centerpartiet den nya regeringen för problemet.

Region Stockholm har många utgifter som kan kapas helt. Bidrag till studieförbund som Ibn Rushd och Mångkulturellt centrum är en början. Slopad regionfinansiering av språktolkar för invandrare som vägrat att lära sig svenska och bidrag till Konserthuset är ytterligare omprioriteringar där man värnar om Region Stockholms kärnuppdrag - sjukvård och kollektivtrafik. Vilken del vill Christine Lorne kapa först för att ha råd med en utvecklad primärvård?

Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd

Britt-Mari Canhasi (SD), hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson

Andrea Kronvall (SD), kommunalråd i Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan