Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Regeringens vårbudget är ett stålbad för vår välfärd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Samtidigt som välfärden i stora delar av landet tvingas till tuffa prioriteringar visar regeringen sitt totala ointresse för skola, vård och omsorg i hela landet, skriver MP

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Det är tuffa ekonomiska tider ute i kommunerna. Inflation och lågkonjunktur pressar de kommunala budgetarna. Samtidigt som välfärden i stora delar av landet tvingas till tuffa prioriteringar visar regeringen sitt totala ointresse för skola, vård och omsorg i hela landet. Det är helt oacceptabelt.

I takt med att det ekonomiska läget förvärras får fler och fler barnfamiljer svårt att få pengarna att räcka till och barnfattigdomen ökar. Trycket på det som är vårt gemensamma ökar samtidigt som regeringen är på väg att tvinga kommunerna till ännu tuffare besparingar. Besparingar som kommer gå ut över vanligt folk.

Annons

När regeringen snart kommer presentera sin vårbudget kan Tidöpartierna på nationell nivå välja att prioritera skola, vård och omsorg och skjuta till de pengarna till kommunerna som krävs för att garantera att välfärden står pall när det blåser som hårdast. Tyvärr tyder mycket lite på att regeringen kommer ta det ansvaret. Det lämnar Norrtälje kommun i ett läge som tvingar fram hårda prioriteringar.

Annons

Den så kallade satsning som regeringen genomförde i höstbudgeten räcker inte på långa vägar för att kompensera för de ökade kostnader som vi nu ser ute i kommunerna. De sex miljarder som regeringen tillförde i generella statsbidrag är långtifrån de 20 miljarder som Sveriges Kommuner och Regioner efterlyste och den lilla höjning som gjordes äts nu upp av inflationen. Det regeringen gör är att på sikt tvinga fram nedskärningar och som vanligt är det vår gemensamma välfärd som får betala priset. De generella statsbidragen till kommunerna måste öka och medborgarna måste kunna lita på att staten tar sin del av ansvaret för de kraftigt ökande kostnaderna för skola, vård och omsorg.

Regeringens likgiltighet gör att kommunerna står ensamma när inflationen driver upp kostnaderna och lågkonjunkturen slår in. Deras brist på politik kommer att innebära ett stålbad för välfärden, vilket i slutändan kommer hårdast att drabba de med minst ekonomiska marginaler. Kommunerna behöver stöd här och nu för att kunna säkra en god skolgång för alla barn, en bra omsorg om de äldre och en fortsatt stark välfärd för medborgarna.

Annons

Camilla Rydstrand (MP), gruppledare

Andreas Hagstedt (MP), gruppledare och ledamot i barn- och skolnämnden

Rolf Ström (MP), ersättare i socialnämnden

Maria Gerlofson (MP), ersättare i KSON

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan