Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Det finns hopp om Café Rekommenderas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cafe Rekommenderas - Kulturtorgets plats för mat och fika - är en viktig plats för mig, skriver debattören.

Bild: Bild: Christina Gunnarsson

Annons

Ett företag (eller flera) i bygden aviserar problem. Norrtelje tidning tar ut sorgen i förskott och rubricerar artikeln med att företaget lägger ner. Tidningsrubriker är bara klick, berättar inte hela bilden. Jag tänker att det ännu finns hopp. Tiden gör det tufft, men vi - folket i bygden - kan göra skillnad.

Café Rekommenderas - Kulturtorgets plats för mat och fika - är en viktig plats för mig. Människor och plats gör skillnad. Caféet ligger intill min bokhandel, vill kultur, har en bra princip för nyttjande av platsen för föredrag, inbjuder föreningslivet och andra organisationer för möten och samtal till fika/matkostnad. De gör skillnad.

Annons

Annons

Jag ber till traktens folk, föreningar och andra verksamheter att nyttja deras plats för fika, möten, samkväm och lunch. Jag ber Norrtälje kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra relevanta instanser att stå för de kostnader som uppkommer vid arbetsträning och praktik för ett kommande arbetsliv.

Att arbetsplatsplacera människor som kan och behöver ett riktigt arbete i ett planeringsbart flöde är en bra grej hos dem. De kan och vet, anpassar och riktar allteftersom. Att vara en social instans - utan vinstkrav men med krav att gå runt - är av vikt för samhället, att visa andra hur man kan ta ansvar gör skillnad och att hjälpa människor med meningsfulla uppgifter kräver resurser, precis som hus, el, råvaror och löner till övriga gör. Det är där vi - du och jag och alla runt omkring - kommer in.

Som förening, företag och människa kan man göra skillnad. Ibland behöver man tänka utanför boxen, se att man - lilla jag - kan göra skillnad. Jag ber oss alla att lyfta blicken för samarbeten, för att handla lokalt och se hur vi var och en påverkar vår stad. Också det lilla köpet spelar roll, även om varje företagare längtar efter det som räcker till alla kostnader. Inget företag i bygden är museer (som har medel till hyra, el, lön och övriga kostnader från andra håll). Varje företag (butik, café, restauranger, mm) behöver insiktsfulla och medvetna besökare/kunder. Det gäller inte bara Café Rekommenderas. Det gäller (nästan) allt som finns i vår stad.

Annons

Vi vill vara en levande stad, en levande stadskärna. Det kräver något av var och en, inte bara av någon annan.

Om jag bokar fiket som föreläsningsplats och du köper fika när du kommer så har vi lyft några stenar. Det påverkar mig, dig/ni som kommer, fiket och föreläsarorganisationen. Då har du gjort skillnad - och jag, vi och många andra tackar. Flera stenar behöver lyftas, kanske ett gäng varje dag. Ja, fler samarbeten behöver knytas och vi behöver hjälpas åt för att se till att vi är - fortsätter att vara - en levande stad.

Annons

Är du med på det?

Ses vi i bokhandeln eller på fiket idag?

Anette Grinde

Svar direkt: Hej! Tack för ditt engagemang och din debattartikel om ett mycket populärt café. Norrtelje Tidning bevakar det som verkligen berör många i lokalsamhället och det här ämnet är ett sådant. NT vill nå ut till sina läsare i alla publiceringskanaler; podcast, på nyhetssajten, via e-tidningen eller i papperstidningen.

Ska vi titta på ett litet större perspektiv direkt så konkurrerar en lokaltidning rent krasst som finansierar sin journalistik via prenumerationer med streamingtjänter som Netflix eller HBO. Vi behöver stå för innehåll som berör dig, varje dag, för att kunna trumfa de digitala läsarnas aktiva val. Men att jaga klick är sedan många år utdött. Den typen av platta webbjournalistik överlever ingen på. Mottagaren, det vill säga läsarna, har högre krav än så. De vill ha senaste nytt i form av snabba nyheter, granskningar eller som i det här fallet, nyheter om det lokala näringslivet.

Annons

Här tycker jag vi har berättat hela bilden från start. Men det är också en pågående publicering. Reaktionerna om Café Rekommenderas nedläggning tyder på att det sista inte är sagt. Här kommer Norrtelje Tidning ta sitt ansvar och fortsätta med bevakningen. Vi är trots allt kommunens största oberoende nyhetskälla. Allt gott,

Carl Juborg, chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrtelje Tidning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan