Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Är KD beredda att kavla upp ärmarna på riktigt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De som har varit med ett tag vet att Norrtäljemodellen har behandlats styvmoderligt ekonomiskt av regionen, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Bild: Lina Sköld

Annons

Det som har präglat det politiska arbetet i direktionen för KSON under många år är en samsyn kring de utmaningar som finns i Norrtälje kommun, och en handlingskraft som har fått flera positiva saker att hända. Till exempel har vi Norrtälje sjukhus mobila team, inkorporeringen av Hamnkompaniet i Tiohundra när verksamheten hotades av nedläggning och den effektiva samordningen under pandemin som gjorde att Norrtälje klarade sig bättre än många andra kommuner i länet.

Ibland hörs det från regionhåll att KSON ständigt bara driver sina egna frågor och ber om mer pengar. Men de som har varit med ett tag vet att Norrtäljemodellen har behandlats styvmoderligt ekonomiskt av regionen. Nu ser vi dock en kursändring, efter 16 år av moderat styre i regionen. Tack vare Vänsterpartiet har sjukhusen fått mer pengar, och de dyra och illa fungerande vårdvalen ska ses över.

Annons

Annons

V har i många år drivit frågan om en rättvisare resursfördelning till Norrtäljemodellen. Norrtälje sjukhus har fått för låg ersättning och KSON har haft orimliga kostnader för läkemedel. Därtill är det orimligt att utforma sjukvård inne i stan på samma sätt som i glesbygd med äldre befolkning.

Kristdemokraterna skriver i en debattartikel (NT 6/4) att de vill se bättre förutsättningar för att erbjuda vård på landsbygden. Partiet har besökt Väddö vårdcentral, vilket även Vänsterpartiet gjorde nyligen. Här bedrivs vård framför allt av sjuksköterskor, med läkare på distans. Patienterna är äldre och behöver såromläggningar och uppföljning av kroniska sjukdomar. Väddö vårdcentral har svårt att rekrytera. Likadant ser det ut på vårdcentralen i Hallstavik, en ort med hög ohälsa, många nyanlända och ett högt antal tonårsgraviditeter. I stället för nödvändiga satsningar tvingas vården här kämpa i uppförsbacke, som när fysioterapin tvingades lägga ner när ett nytt vårdval implementerades.

KD efterfrågar bättre vägnät och kollektivtrafik för att säkra vården på landsbygden. Men det behövs mycket mer än så för att lösa rekryteringsproblemen i Hallstavik och på Väddö. Marknadsstyrningen av vården gör att alltmer av resurserna, både pengar och kompetens, går till rika och friska områden. Men det tycks KD bortse helt ifrån.

Annons

Annons

KSON och Tiohundra har varit framgångsrika i att hitta innovativa arbetssätt som kunnat utveckla vården efter de förutsättningar som finns i vår kommun, inte minst genom projektet Norrtäljemodellen 2.0 som fick avslutas under pandemin. Vänsterpartiet vill finansiera en fortsättning av satsningen, som bland annat skulle innehålla mobil röntgen. Slopa den fria etableringsrätten och låt KSON och Tiohundra testa nya modeller för vård i glesbygd, som sedan kan spridas i hela landet. Stödjer KD i Region Stockholm och Norrtälje kommun en sådan satsning?

Catarina Wahlgren, Vänsterpartiet Region Stockholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan