Annons

Annons

Annons

Bidragen till Folkets hus och IOGT

Debatt
Politisk pajkastning gynnar varken föreningarna eller demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter kultur- och Fritidsnämndens beslut om att halvera anläggningsbidragen till Folkets Hus i Norrtälje och IOGT/NTO lokalen har det uppstått en intensiv debatt. Den senaste tiden har den blivit hätsk.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

Efter kultur- och Fritidsnämndens beslut om att halvera anläggningsbidragen till Folkets Hus i Norrtälje och IOGT/NTO lokalen har det uppstått en intensiv debatt. Den senaste tiden har den blivit hätsk.

Den politiska pajkastningen mellan L, C och S med beskyllningar om härskartekniker och lögner gagnar dock ingen.

Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Niklas Salmin (L) framställer sig som en riddare av landsbygden ,en sentida arvtagare till Don Quijote, som innehar sanningen. Det är utmärkt att landsbygden och hembygdsgårdarna har fått ökade anslag, men vad han inte har förstått är att plötsliga beslut om halverade bidrag kan bli förödande för föreningar.

Det är förvånande att Salmin, som förre detta ordförande i Val- och demokratinämnden inte har förstått att demokrati inte enbart handlar om att välja företrädare vart 4:e år som sen ska få bestämma över huvudet på folk.

Annons

Annons

Naturligtvis borde en så stor förändring grundat sig på en utredning av föreningarnas kostnader och konsekvenser för föreningarna. Naturligtvis borde förslaget ha diskuterats med föreningarna i förväg och inte långt efteråt.

Att ta ställning till hur civilsamhället och landsbygden ska stödjas, är en så viktig fråga för vårt samhälle, att den förtjänar en seriös och genomgripande diskussion. Det är en vital fråga för många små ideella föreningar såväl i staden som på landsbygden.

Vi ska inte ha ett föreningsliv som i första hand ska ägna sig åt att jaga sponsorer eller enbart ha medlemmar som har råd med höga medlemsavgifter. Vi ska värna om folkbildningen. Vi borde också sträva efter att så många som möjligt kan delta i föreningsliv och folkbildning.

I dag har vi en högerregering, som håller på att lägga ned våra folkhögskolor och minska anslaget till folkbildning. Det är historielöst och förödande. I Norrtälje har vi ett högerstyre som vill att Folkets Hus och IOGT/NTO ska bedriva kommersiell verksamhet och där studieförbunden måste ta ut så höga avgifter att de som kanske skulle haft största nytta av studiecirklar inte har råd att delta.

Vi Gröna seniorer har under flera år genomfört flera medborgardialoger med mycket gott resultat. Där har vi inte tillåtit politiska anföranden och istället haft några duktiga inledare som belyst sakfrågorna. Därefter har vi i smågrupper diskuterat ett litet antal frågeställningar och förslag på förändringar. Resultatet har blivit mycket fruktbart och ibland överraskande. Det är inte alltid de mest högljudda som sitter inne med lösningarna.

Jag tror att frågan om hur civilsamhället ska utvecklas i Norrtälje skulle förtjäna medborgardialoger istället för partipolitisk propaganda. Att genomföra en dialog innebär att lyssna på andra och ta intryck av det.

Högerstyret har i en replik till PRO påstått att de prioriterar äldre. Hittills har det dock varit tvärt om.

Bengt Annebäck, MP ,Grön senior

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan