Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi måste ta på oss de nordiska glasögonen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi lyfta vikten av det nordiska samarbetet för oss invånare och för vårt civilförsvar – särskilt i en orolig tid, skriver Föreningen Norden i Norrtälje.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Annons

Norden och vår omvärld är i snabb förändring. Rysslands anfallskrig på Ukraina har snabbt ritat om den säkerhetspolitiska kartan. I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi lyfta vikten av det nordiska samarbetet för oss invånare och för vårt civilförsvar – särskilt i en orolig tid.

Ett starkt nordiskt samarbete är ett känt begrepp och anseendet bland allmänheten och beslutsfattare är högt. Faktiskt är hela 82 procent av svenskarna positiva till samarbete mellan de nordiska länderna, enligt Föreningen Nordens Nordenbarometer 2022.

Som en reaktion på gränsstängningarna under pandemin har samarbetet i Norden intensifierats från svensk sida. Den svenska regeringen – oavsett politisk färg - har det senaste året gång på gång understrukit betydelsen av ett nära samarbete med Norden och Baltikum, till vår stora glädje.

Annons

Annons

I över hundra år har vi i Föreningen Norden arbetat för att stärka integration, säkerhet och en hållbar och demokratisk samhällsutveckling i Norden. Vi har skapat samhörighet genom mellanfolkligt utbyte – att människor möts, samtalar och samarbetar över gränser. Det är med stolthet vi ser att vårt arbete gett resultat – vår Nordenbarometer visar att åtta av tio svenskar känner samhörighet med människor i våra grannländer.

Samhörighet och samarbete i Norden är viktigt för att vi tillsammans ska kunna möta samhällsutmaningar och bygga ett starkt civilförsvar över gränserna. Men samarbetet i Norden är inget självspelande piano. Det byggs inte av någon annan, någon annanstans. De mellanfolkliga banden knyts och stärks i vår vardag av oss invånare, i alla delar av samhället. Av dig som är aktiv i din lokala idrottsförening likväl som av dig som är tjänsteman på en kommun eller myndighet.

Idag på Nordens dag vill vi uppmuntra dig att planera nästa träningsläger i ett nordiskt grannland och att nästa kommunala utbyte sker med vänorten i Norden. Tillsammans behöver vi ta på oss våra nordiska glasögon och arbeta aktivt för att stärka kontakterna och relationerna med våra grannländer.

Det är vår gemensamma framtida välfärd, fred och våra livsmiljöer som står på spel när samarbetet över gränserna inte fungerar. Vi bygger inget starkt och hållbart civilförsvar inom gränserna för varje enskilt land - vi bygger det bara tillsammans!

Annons

Sverker Nyman, Föreningen Norden i Norrtälje

Bo Andersson, Föreningen Norden i Norrtälje

Berit Jansson, Föreningen Norden i Norrtälje

Per Lodenius, Föreningen Norden i Norrtälje

Kaisa Ström, Föreningen Norden i Norrtälje

Susanne Risom, Föreningen Norden i Norrtälje

Sam Grandell, Föreningen Norden i Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan