Annons

Annons

Annons

Bidragen till Folkets hus och IOGT

Debatt
Beskedet om det halverade bidraget kom som en kalldusch

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det minskade bidraget som vi får från Kultur och Fritid detta år kommer knappt att räcka till att betala våra dyra driftskostnader, det vill säga den dyra el som de flesta fastigheter drabbats av, samt att betala vårt underhåll av fastigheten.

Bild: Margareta Levin Blekastad

Annons

Allt styrelsearbete i Norrtälje IOGT-NTO sker ideellt och det minskade bidraget som vi får från Kultur och Fritid detta år kommer knappt att räcka till att betala våra dyra driftskostnader, det vill säga den dyra el som de flesta fastigheter drabbats av, samt att betala vårt underhåll av fastigheten.

Som det ekonomiska dagsläget ser ut så kan vi bli tvingade att höja hyrorna för de som hyr våra lokaler. Men de avtal vi redan har ingått med bland annat Centern  och Bridgeklubbarna löper ut först vid kommande årsskifte och då kan vi därför inte höja dessa hyror i nuläget.

Annons

Annons

Jag vill nämna att vår IOGT-NTO-förening drabbades av stor sorg nyåret 2010, då vår ordförande Erik Jansson omkom i en trafikolycka. Erik var en fantastisk person, som ställde upp mycket ideellt och var föreningens allt i allo och skötte både ordförande och kassörskapet. En person som lämnade ett stort tomrum efter sig.

Per Lodenius som sitter i både IOGT-NTO:s styrelse och är gruppledare för Centern har aldrig förhandlat om hyresavtalet mellan Centern och IOGT-NTO.

Vi blev ställda i en svår situation, men då räddade Per Lodenius vår förening, då han kom med i styrelsen och direkt övertog ordförandeskapet.

Apropå Centern, som hyr vår nedersta våning i huset, så har de en marknadshyra, som följer de rekommendationer liksom övriga hyresgästerna i de övriga lokalerna. Per Lodenius som sitter i både IOGT-NTO:s styrelse och är gruppledare för Centern har aldrig förhandlat om hyresavtalet mellan Centern och IOGT-NTO.

Det är mycket kännbart att bidraget halverats från Kultur och Fritid. Vi förstår att man vill satsa på landsbygden, men det är tråkigt att både Folkets hus och IOGT-NTO, som är två viktiga nav i Norrtälje stad skall bli drabbade.

Då Bengt Ericsson var ordförande i Kulturnämnden besökte han vår IOGT-förening inför vårt verksamhetsår, vi tycker att det hade varit på sin plats med ett besök även detta arbetsår. Nu kom beskedet om det halverade bidraget som en kalldusch. Vår förening önskar komma igång med mer verksamhet, men till detta behöver vi allt bidrag vi kan få. Vi är tacksamma att vi har kommit igång med Junis, det vill säga en verksamhet för barn och ungdomar.

Thomas Sving, ledamot i IOGT-NTO, Roslagens Hopp, Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan