Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vad kan staten och kommunen göra i dyrtider?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Prisstopp föreslår någon. Men erfarenheten visar att det är ett dåligt förslag. Det kan bli en tillfällig lättnad, men sen tar marknaden tillbaka det som företagen har förlorat. Ett bättre förslag är att sänka eller slopa momsen på basvaror

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Det är svårt nu för många med ständiga prisökningar och höga räntor där till. I en av grundlagarna, Regeringsformen, står det i § 2: Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Vad gör då regeringen? Min uppgift är att få ned inflationen, säger finansministern. Då kan man konstatera att hon verkligen har misslyckats. Om man har lån säger hon att man ska prata med banken om att få slippa amorteringar på grund av de höga räntorna. Där är hon okunnig, eftersom höga räntor inte är något skäl för amorteringsfrihet.

Annons

Annons

Prisstopp föreslår någon. Men erfarenheten visar att det är ett dåligt förslag. Det kan bli en tillfällig lättnad, men sen tar marknaden tillbaka det som företagen har förlorat. Ett bättre förslag är att sänka eller slopa momsen på basvaror. Det ger en reell och varaktig skillnad för människor.

Alla ska ha en chans att välja klimatsmart vegetarisk mat.

Vad det gäller livsmedel ska vi passa på att tänka klimatsmart, det vill säga sänka eller slopa momsen på varor som inte belastar klimatet så mycket. Vi behöver exempelvis minska köttkonsumtionen, framför allt av nötkött och charkprodukter. Och det som trots allt konsumeras bör komma från Sverige. Då vet man att användningen av antibiotika är begränsad, liksom förekomsten av hemska transporter av levande djur. I handeln kan man köpa ”Naturkött”, vilket låter sympatiskt. Men det är stor risk att det kommer från skövlade regnskogar i Brasilien.

Norrtälje kommun och Kommunalförbundet vad det gäller äldrevård har här en viktig roll att fylla. Alla ska ha en chans att välja klimatsmart vegetarisk mat. Och kötträtter ska baseras på svensk råvara. Det går utmärkt att göra sådana upphandlingar, om man bara vet vad man vill.

Försök att alltså ha två tankar i huvudet samtidigt. Sänk eller slopa momsen på livsmedel som är bra för både hälsa och klimat. Det ger lägre priser. Bra för plånboken och bra för klimatet.

Bo Blideman, MP

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan