Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Replik: Girighet är inte ett mått på kompetens

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på debattartikel av Magnus Brehmer publicerad i Norrtelje Tidning den 9 mars 2023 under rubriken ”Har Norrtälje det ledarskap man förtjänar?”.

Magnus Brehmer vet hur ett aktiebolag styrs. Samtidigt vet han tydligen inte hur staten, regionerna och kommunerna styrs.

Bild: Ebba Kulneff

Magnus Brehmer avslutar sin debattartikel med en fråga om hur man säkerställer ”kompetens, erfarenhet och omdöme hos de som förvaltar skattebetalarnas pengar” – i Norrtälje kommun, i riksdagen och i regeringen. Frågan är retorisk. Magnus Brehmer förväntar sig inget svar – han har redan gett svaret i sin artikel.

Annons

Annons

Kompetens, erfarenhet och omdöme säkerställs, enligt Magnus Brehmer, genom att man betalar tillräckligt höga arvoden. Ersättningar i nivå med de som statsråden har idag räcker inte. Som bevis anförs att Per Bolund (MP), trots statsrådslön, enligt Magnus Brehmers subjektiva bedömning, visat sig vara ytterst inkompetent.

Magnus Brehmer vet hur ett aktiebolag styrs. Samtidigt vet han tydligen inte hur staten, regionerna och kommunerna styrs. Han tror att vårt demokratiska samhälle kan styras på ungefär samma sätt som ett aktiebolag. Eller också är han införstådd med skillnaden, men önskar att det vore annorlunda. Att hans önskemål skulle kräva en radikal förändring av grundlagen och innebära slutet på vår demokrati tar han lätt på.

Jag delar uppfattningen att kommunens tillväxt ställer ökade krav på ledningens kompetens. Magnus Brehmer ställer frågan om den nuvarande ledningen är vass nog – om de har ”den kompetens och erfarenhet som krävs och kommer krävas”. Han ställer också frågan hur vi ska ”attrahera de bästa personerna till de viktigaste uppdragen”.

Svaret är, enligt Magnus Brehmer, att vi bör betrakta kommunen som ett företag och ”där är ersättningsnivåerna viktiga”. Enligt Magnus Brehmer räcker sannolikt inte den höjning på 27 procent som styret röstade igenom efter valet.

Annons

Som tur är, så är kommunens invånare klokare än Magnus Brehmer. De vet att girighet inte är ett mått på kompetens. De vill inte ha politiker som är ute efter att sko sig på skattebetalarnas bekostnad. De vill ha politiker som förstår vad ett samhälle är, som förmår att sätta sig in i andras situation, som har förmågan att se helheten och som drivs av att skapa rättvisa. Väljarna vill ha kompetenta, erfarna, omdömesgilla och kloka politiker.

Giriga politiker, som sätter sina egna intressen för medborgarnas, klarar vi oss utan.

Rune Karlsson, Husinge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan