Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Stadsarkivet längtar till att isen smälter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Knökfullt

Bild: Läsarbild

Annons

Ärendet om ett nytt stadsarkiv samt föremålsmagasin ligger lite grann på is säger Bino Drummond till Norrtelje Tidning den 9 mars 2023. Som arkivarie på stadsarkivet längtar jag till att isen smälter! Det kulturarv som arkiven utgör tar skada av att tiden går och verksamheten behöver begränsa mottagandet av arkiv som lämnas in från allmänheten.

Annons

Annons

Stadsarkivet har närmare 2000 arkiv förvarade i Norrtälje kommun. Dessa omfattar både kommunala arkiv samt enskilda arkiv från privatpersoner, föreningar och företag. Arkiven innehåller allt från kommunfullmäktiges protokoll till inspelade intervjuer med Norrtäljebor födda på sent 1800-tal.

Stadsarkivets arkivlokaler är utspridda i Norrtälje stad och ingen lokal uppfyller de krav som ställs på arkivlokaler för att säkra bevarandet av arkivhandlingar för framtiden. Varje sommar har vi i samtliga lokaler en luftfuktighet som är skadlig för handlingar, en stor mängd arkiv förvaras i skyddsrum och hyllorna är fulla nästan överallt.

Problemen kommer med största sannolikhet att kunna lösas på kort sikt, inte minst genom en minskad produktion av pappershandlingar från kommunala verksamheter. Men det löser inte problemet med att vi inte kan förebygga mögel i äldre handlingar, eller att det redan nu är fullt i hyllorna.

Det gläder mig att ledande politiker är införstådda i att behovet finns kvar, behovet kommer att finnas kvar så länge vi har en arkivlag.

Arvid Eriksson, arkivarie på stadsarkivet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan