Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Att ändra klimatet är inte kommunens viktigaste uppgift

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Elias Rosells ledare i NT 24 febr 2023

För övrigt är det knappast Norrtälje kommuns viktigaste uppgift att försöka påverka klimatet, faktiskt inte ens Sveriges med tanke på den högst obetydliga påverkan våra koldioxidutsläpp har jämfört med Kinas och Indiens, skriver debattören.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Elias Rosell rekommenderar de styrande i Norrtälje kommun att planera en anpassning till klimatförändringen. Jag håller verkligen med Rosell. Det är ett råd helt i enlighet med vad Sveriges mest meriterade meteorolog och klimatforskare, prof em Lennart Bengtsson, tidigare bland annat chef för Max Planck Institute for Meteorology, framför i sin bok "Vad händer med klimatet?"

Annons

Annons

Bengtsson håller med om att koldioxiden i atmosfären har en viss påverkan på klimatet, och att människan har del i denna, men pekar också på andra faktorer av betydelse. Osäkerheten i klimatmodeller och -prognoser ökar snarare än minskar på grund av komplexiteten i jordens klimatsystem, enligt Bengtsson. Han anser att de förändringar i klimatet som får vissa människor att tala om kris och andra hemskheter sker långsamt, så långsamt att vi har gott om tid att vidta de eventuella åtgärder som skulle kunna upplevas som nödvändiga.

För övrigt är det knappast Norrtälje kommuns viktigaste uppgift att försöka påverka klimatet, faktiskt inte ens Sveriges med tanke på den högst obetydliga påverkan våra koldioxidutsläpp har jämfört med Kinas och Indiens.

Sitt lugnt i båten, alltså! Det gäller såväl enskilda individer som beslutsfattare i politiken och företag. Från lilla istidens slut till dags dato, cirka 150 år har den globala temperaturen ökat ca 1 grad C, lite mer på norra halvklotet, och förväntas stiga med ytterligare ca 1-2 grader till nästa sekelskifte, om den inte rent av sjunker i stället. Vad som är önskvärt eller hotande kan man ha olika uppfattningar om. Jag tror de flesta inte önskar avkylning. Så småningom, förhoppningsvis först om ett antal tusen år kommer säkert ändå en ny istid, den vanligaste klimattypen i jordens mångmiljonhistoria.

Annons

Låt oss därför, som sagt, avvakta och anpassa oss till klimatets förändring och använda våra skattemedel där behoven är mer påtagliga än att ändra på klimatet, vilket Lennart Bengtsson inte tror är möjligt.

Annons

Björn Holmström

SVAR DIREKT: Istället för lyssna på en enskild forskare borde Björn Holmström lyssna på IPCC som ställt samman resultaten från 14 000 vetenskapliga artiklar från tusentals forskare. Deras slutsats är att den senaste tidens förändringar i klimatet saknar motstycke många årtusenden tillbaka i tiden och att det behövs omedelbara utsläppsminskningar.

Om vi i Sverige inte minskar våra utsläpp så kan vi aldrig övertyga Kina om att minska sina.

Att minska utsläppen och samtidigt anpassa sig till ett förändrat klimat måste vara en mycket viktig uppgift för alla Sveriges kommuner: inklusive Norrtälje.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan