Annons

Annons

Annons

Bidragen till Folkets hus och IOGT

Debatt
Salmin (L): Centerpartiet bör sluta med härskarteknikerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är fakta att vinnarna på vårt förslag var landsbygdens bygdegårdar. Det är också fakta att vinnarna på förslaget som Centerpartiet röstade på var Folkets Hus och IOGT/NTO i Norrtälje stad, skriver Salmin.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

Jakob Christman skrev i sin debattartikel den 6 mars att jag vilseleder invånarna med lögner kring Centerpartiets uppsåt att vilja ge bidrag till IOGT/NTO. Han beklagar sig även på den låga diskussionsnivån och att det riskerar leda till politikerförakt.

Lögnen är enligt honom en tillspetsad och något provocerande frågeställning kring att Centerpartiet valde låg hyra för sin partilokal i IOGT/NTO-huset framför en satsning på landsbygdens samlingslokalhållande anläggningar.

Men det är fakta att vinnarna på vårt förslag var landsbygdens bygdegårdar. Det är också fakta att vinnarna på förslaget som Centerpartiet röstade på var Folkets Hus och IOGT/NTO i Norrtälje stad. Så oavsett om Centern hade ett annat uppsåt eller inte, så skulle konsekvenserna av förslaget inte bidra till en negativ effekt för Centerpartiets hyreskostnader. Men jag tackar Jacob Christman för förtydligandet att orsaken till varför de yrkade på högre bidrag till byggnaden deras partilokal ligger i, inte har något med egenintresse att göra.

Annons

Annons

De försöker bygga upp en dystopisk bild av att Liberalerna, genom vårt samarbete med SD, numera är ett hot mot det öppna och fria samhället.

Men det är just det resonemanget som har väckt upprördhet från Centerpartiet, vilket föranledde att Jacob Christman nu skriker ut “lögnare”. Den attacken verkar ingå i en större kommunikationsstrategi som Centerpartiet nu efter valet använder sig av och som kännetecknas av ren härskarteknik.

Gruppledare Per Lodenius (tillika styrelseledamot i IOGT/NTO) försökte underminera oss i styret genom att på deras FB-sida ifrågasätta om allt har gått rätt till i processen kring IOGT/NTO’s sänkta bidrag. Han insinuerade att vi hade agerat regelvidrigt och oetiskt.

Därutöver har det från etablerade centerprofiler kommit stötvisa ifrågasättanden som bygger på antagandet om att vi skulle vara ett hot mot den fria kulturen och att Centern minsann tänker fortsätta ifrågasätta det “så länge det är tillåtet“.

Det tragikomiska i att Centerpartiet försöker iklä sig rollen som “sanningens och rättvisans försvarare” är att första och enda gången en politiker i denna debatt farit med osanning var just när Per Lodenius gav sig in i leken.

De försöker bygga upp en dystopisk bild av att Liberalerna, genom vårt samarbete med SD, numera är ett hot mot det öppna och fria samhället. Jacob Christman får gärna svara på om det enligt honom är en antydan till den höga nivå av samtalsklimat han så beundransvärt eftersträvar.

Annons

Det tragikomiska i att Centerpartiet försöker iklä sig rollen som “sanningens och rättvisans försvarare” är att första och enda gången en politiker i denna debatt farit med osanning var just när Per Lodenius gav sig in i leken.

Annons

Antingen förstod han inte att sänkningen av bidrag till IOGT/NTO följde praxis för ärendehantering i nämnden, eller så ingår det i strategin om påförande av skam och skuld. Det är nämligen en praxis som förvaltningen själva förordar och en praxis som Centerpartiets före detta ordförande i nämnden följde under sina 12 år på posten. Det är beklagligt att genom politiska angrepp försöka förlöjliga och underminera vår trovärdighet som seriösa politiker.

I linje med denna medvetna desinformationskampanj så undrar Jacob Christman i sin debattartikel om vi sänkte bidragen till IOGT/NTO i syfte att “skada Centerpartiet, straffa föreningar, försvaga oppositionen och minska deras inflytande till val nästa val”. Återigen, som om Liberalerna och styret är ett hot mot den svenska demokratin. Den frågan är dessutom lite av ett retoriskt självmål från Jacob Christman, då frågeställningen i sig förutsätter att Centerpartiet gagnas av fortsatta subventioner till IOGT/NTO och att en sänkning skulle vara till Centerpartiets nackdel. Något han bestämt förnekar i sin debattartikel.

Men jag kan försäkra Jacob att hans partis vidkommande inte varit en faktor som styret tagit hänsyn till i omfördelningen från stad till landsbygd. Vi sänkte bidragen till stadskärnans samlingslokalhållande anläggningar till förmån för bygdegårdarna för att vi satsar på landsbygden.

Jag ber därför Centerpartiet ödmjukast om att sluta använda härskartekniker och istället fokusera på sakpolitik. Då kanske vi slipper den låga nivå på samtalsklimat och skapandet av politikerförakt.

Nicklas Salmin (L), Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan