Grattis på internationella kvinnodagen! Eller? Om en anser att större risk att utsättas för sexuella övergrepp är värt att gratulera, så absolut. I livets lotteri drar nämligen fler än var tredje ung kvinna nitlotten att utsättas för sexualbrott. Tjejer löper tre gånger så stor risk som killar att utsättas, och de sexuella övergreppen mot barn har alarmerande nog ökat sedan 2014. Många av brotten begås i skolan, men genom ett jämställt bemötande anser BRÅ att en del av övergreppen kan förebyggas. Vem hade kunnat tro att lösningen på sexualbrotten är feminism?
Enligt BRÅ är risken för att utsättas för hot och våld större på skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar och låg lärartäthet. Intressant nog är sambandet ännu tydligare när just sexualbrott undersöks. Elever i socioekonomiskt blandade områden löper nämligen tre gånger så stor risk att utsättas jämfört med elever i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar. Bor du dessutom i en landsbygdskommun ser oddsen ännu sämre ut. Där är risken nästan dubbelt så stor att drabbas. Norrtälje kommuns utgångsläge i frågan beskrivs alltså bäst som en lätt uppförsbacke.
Annons
Annons
Först när mäns våld mot kvinnor har upphört är dagen värd att fira
BRÅ föreslår dock en lösning. De fann att utsattheten för sexualbrott var mindre när eleverna upplevde att lärarna hade ett mer jämställt bemötande. Graden av undervisande om jämställdhet spelade däremot ingen roll. Den gamla klyschan att ”barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör” är därför i allra högsta grad sann när det kommer till just sexualbrott.
Det är därför anmärkningsvärt att det M-ledda styret i Norrtälje valde att ta bort jämställdhetsstrategen och strategen mot våld i nära relation. Det sänder tydliga signaler att jämställdhet och våld i nära relation är oviktigt, och har påverkat kommunens möjligheter att hantera dessa frågor. Det är exakt den typen av ignorans som möjliggör sexualbrottens omfattning. Att strategen mot våld i nära relation nu eventuellt återinförs är förstås bra, men den borde aldrig ha tagits bort från första början. Det luktar populism, och jämställdhetsstrategen lyser med sin frånvaro. Vi förväntar oss mer!
För oss i SSU är det en självklarhet att ingen kvinna ska behöva utsättas för sexualbrott, och ett jämställt bemötande är det minsta vuxenvärlden kan erbjuda. Det gäller såväl föräldrar som lärare, och i allra högsta grad politiker. Internationella kvinnodagen är ett tillfälle att uppmärksamma det jämställda samhälle vi barn och unga förtjänar. Först när mäns våld mot kvinnor har upphört är dagen värd att fira.
Lovisa Nyberg, sekreterare SSU Norrtälje
Linn Ahlgren, vice ordförande SSU Norrtälje
Henning Larsson, ordförande SSU Norrtälje