Lagom till veckan då Internationella Kvinnodagen infaller passar Jan Emanuel på att ge en känga till feminismen. Feminismen sägs göra män handlingsförlamade och kvinnor olyckliga i Jan Emanuels debattartikel. Och vad är det då män utsätts för enligt skribenten? Jo, de vågar inte längre hålla upp dörren eller betala för en datefika. Detta gör dem handlingsförlamade. Och kvinnorna följaktligen olyckliga.
Förra veckan visades ett avsnitt av Uppdrag granskning där man talat med unga människor om sex. Det visade sig att var fjärde tjej haft sex mot sin vilja och varannan tjej har blivit utsatt för sexuellt våld i ett förhållande. Tjejerna vittnar om att de är oroliga för att bli sedda som pryda eller ”vanilla” om de inte ställer upp. Undersökningen som Uppdrag granskning gjort baserade sig på samtal med 500 gymnasieelever, bland annat hemmahörande i Norrtälje.
Annons
Annons
Så sent som bara några dagar tidigare friades en man som begått sexuella övergrepp mot en tioårig flicka för att ett gäng äldre män i rätten sade sig inte förstå vad en snippa är. Redan i tidig ålder får barnen veta vilka normer om kön som påverkar hur de kan leva sina liv. Den här flickan fick tydligt veta hur äldre män såg på det hon blivit utsatt för.
Norrtälje kommun har en hög andel barn och unga med psykisk ohälsa.
När pojkarna i förskolan drar en flicka i håret och förskollärarna säger att ”det är för att de egentligen tycker om dig” sätts normerna för hur flickan sedan i femtonårsåldern tror att det ingår att pojkar sliter dem i håret när de hånglar. När en man nyper den trettiofemåriga kvinnan i rumpan ska det ses som en komplimang. Antifeministerna med Sverigedemokraterna i spetsen vill ta bort förskolans uppdrag att motarbeta könsstereotypa mönster. Och samtidigt som man vill förvägra barn undervisning som syftar till jämställdhet, vill man lägga skulden för all ojämlikhet mellan könen hos olika invandrargrupper som ”vägrar” anpassa sig till de svenska normerna.
Norrtälje kommun har en hög andel barn och unga med psykisk ohälsa. En faktor som har visat sig påverka den psykiska hälsan hos barn och unga i kommunen är könet. Att vara flicka är också en riskfaktor för att utveckla psykisk ohälsa. Vi kan tycka att jämställdheten har gått för långt, att kvinnor i Sverige har samma möjligheter som män, att Internationella kvinnodagen bara handlar om Den Andre, som finns i en annan kultur. Men då är vi inte helt ärliga. Flickor i sexårsåldern vägrar idag att byta om tillsammans med sina klasskamrater före idrotten på grund av kroppsideal. Utseendefixeringen kryper allt längre ner i åldrarna i ett samhälle där allt ska visas upp och kommenteras av andra.
Annons
Annons
Jag tror att alla människor uppskattar om någon öppnar dörren för dem, särskilt om man har tunga kassar, rollator eller barn att kånka på. Att denna gest sedan ska förstås som en sexuell invit kan vi ha delade meningar om, för om jag förstår Jan Emanuels debattinlägg rätt så är det i det momentet män, enligt honom, blir sårade och osäkra?
Det är normer som avgör vad som ger acceptans och vad som blir ifrågasatt. Att en man (eller kvinna) håller upp en dörr eller hämtar ett paraply av omtanke är inte ifrågasatt, det som är ifrågasatt är om paraplyet ska hämtas för att det förväntas vara så. Snäva normer om vad du i egenskap av flicka/pojke, man/kvinna kan göra och säga är det som skapar osäkerhet och gör människor olyckliga. Feminismen har ifrågasatt många snäva könsnormer, fört upp dem i ljuset och slagit hål på en del. Patriarkatet vill gärna cementera dessa normer för att behålla sin makt.
Catarina Wahlgren, gruppledare Vänsterpartiet Region Stockholm och doktorand i genusvetenskap