Annons

Annons

Annons

Bidragen till Folkets hus och IOGT

Debatt
Centern: Salmin (L) sprider lögner om oss och IOGT

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna var tydliga med att de ville sänka bidragen till Folkets hus men varför åkte IOGT med? Kan det vara för att de tänker att det skadar Centerpartiet?

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

”Men hade ni varit seriösa med att landsbygden alltid går först hade ni inte valt lägre hyra framför satsningar på glesbygd”. ”Ni” i detta citat är Centerpartiet och citatet är från ordföranden i kultur- och fritidsnämnden som företräder Liberalerna. Det kommer från den person som gång på gång sagt att vi under denna mandatperiod ska sluta med ”det politiska fulspelet”.

Jag kan inte orda om hur arg och besviken den meningen gör mig då jag inte kan tolka syftet som något annat än att skada ett annat parti och för att vilseleda invånarna med lögner. För Centerpartiet har aldrig och skulle aldrig sätta sig själva framför invånarna, varken i staden, landsbygden eller skärgården.

Liberalerna var tydliga med att de ville sänka bidragen till Folkets hus men varför åkte IOGT med? Kan det vara för att de tänker att det skadar Centerpartiet? Att styrets politiska motståndare hyr lokaler hos Folkets hus och IOGT dras upp gång på gång och jag kan inte annat än tolka att det har med beslutet att göra.

Annons

Annons

Detta har nu blivit en infekterad dialog där nivån sjunker för varje inlägg på Facebook och debattartikel i tidningen.

Om det stämmer så straffar styret nu föreningar på grund av deras hyresgäster. De betyder att de vill försvaga oppositionen ytterligare för att minska dess inflytande inför kommande val. Jag hoppas jag har fel, jag vill fortfarande tro på en stark demokrati där oppositionspartier också ska få finnas och höras.

Detta har nu blivit en infekterad dialog där nivån sjunker för varje inlägg på Facebook och debattartikel i tidningen. Det påverkar förtroendet för politiken i Norrtälje kommun. För att inte förvärra denna situation men ändå ge Centerpartiets bild på bidragsförändringen så skriver jag nu denna debattartikel i syfte att förtydliga vårt ställningstagande och ge fakta.

När bidrag ska fördelas från skattebetalarnas pengar till föreningar runt om i vår kommun så måste vi vara konsekventa och rättvisa. Styrets förslag att fördela om bidragen är inte nödvändigtvis dåligt. För Centerpartiet är rättvisa viktigt och om en förändring som denna ska göras så vill vi att det finns goda underlag och därför borde ett beslut som detta föregås av ett uppdrag till tjänstemännen om hur en sådan förändring görs på ett rättvist sätt.

IOGT-NTO i Norrtälje kan tyckas vara en svår förening för oss i Centerpartiet att ha åsikter om då vi hyr en källarlokal av IOGT samt att vår gruppledare sitter med i IOGTs styrelse. För min del är det inget problem att skilja på partier och vem de hyr sina lokaler av. Jag kommer aldrig att döma någon på grund av deras hyresgäster, varken för eller emot, eller en förening för eventuella politiker som sitter i styrelsen. Jag väljer att titta på verksamheten och vad den gör för kommunens invånare.

Annons

Annons

Folkets Hus Norrtälje och IOGT-NTO i Norrtälje tillhandahåller tillgängliga lokaler för alla i Norrtälje kommun. På samma sätt som bygdegårdarna gör för landsbygden. Dessa två är också en plats där många föreningar har sin verksamhet. Styret har hänvisat till att dessa föreningar själva kan söka bidrag från nämnden, men det enda bidrag som föreningar för vuxna kan söka är subventionerad hyra i kommunala lokaler.

De kommunala lokalerna i sin tur består av skolor och idrottshallar som är upptagna på dagtid. Tider i idrottshallarna på kvällarna är något som vi också vet att det är stor brist på. Så vart ska bridgeklubben ta vägen fyra dagar i veckan? Vart ska Norrtälje Linedancers öva? Styret anser att dessa föreningar ska betala mer för lokalhyra då de tycker IOGT-NTO och Folkets hus ska höja sina hyror.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande har flera gånger skrivit att Centerpartiet har gynnat IOGT- NTO i Norrtälje. Tittar vi på historien så ser vi att detta inte är något annat än en lögn. Centerpartiet började hyra en källarlokal av IOGT i början på 2000-talet och vi har haft ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden i omgångar längre tillbaka än så. Den förändringen som har skett med IOGTs bidrag sedan mitten av 1990-talet är att det har minskat.

Jacob Christman, Ledamot i Kultur och Fritidsnämnden, Centerpartiet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan