Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Humana står upp för den personliga assistansen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dessutom delar varken förvaltningsrätten eller kammarrätten IVO:s uppfattning att Humana Assistans tillstånd omedelbart ska dras in, skriver Humana.

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Annons

I en debattartikel i Norrtelje Tidning den 23/2 2023 angriper debattören Humana Assistans, våra medarbetare och de 4 000 som äger aktier i Humana. Vi kan räkna in ett antal pensionsfonder bland våra ägare, direkt eller indirekt, utöver enskilda personer.

Det är lite otydligt vad debattören egentligen vill med sitt debattinlägg, men det sluggas högt och lågt. Tydligt är dock att skribenten inte gillar att privata företag finns inom välfärdsområdet.

Till att börja med vill vi slå fast att varje kund som valt Humana Assistans som utförare har gjort det av egen fri vilja. LSS-reformen är den enda socialpolitiska reform i Sverige som från början gjorde det möjligt för brukaren att själv bestämma vem som ska utföra tjänsten. Insatsen är på så vis också knuten till den enskilde individen. Det finns därför inte möjlighet enligt lag att effektivisera bort antalet assistenter, det behöver du inte vara orolig för.

Annons

Annons

Vi är stolta över att vara den utförare som flest valt och fortsätter att välja. Vi motsätter oss inte heller granskning eller går i polemik mot IVO:s och Försäkringskassans uppdrag. Vi är inte heller felfria men vi vill göra rätt. Vi anser dock att IVO beslut om indraget tillstånd inte står i proportion till de brister som påpekas.

Humana Assistans har mycket riktigt överklagat ett antal beslut från Försäkringskassan om återkrav. I de fall vi haft uppe återkravsärenden i Förvaltningsrätten så har vi i de allra flesta fall antingen fått rätt eller så har Försäkringskassan valt att dra tillbaka sina krav. Förvaltningsrätten har alltså inte delat Försäkringskassans syn.

Sedan 2019 handlar det om totalt 40 miljoner där Humana och Försäkringskassan inte har varit överens, Humana har tilldelats 39 av de 40 miljonerna. Dessutom delar varken förvaltningsrätten eller kammarrätten IVO:s uppfattning att Humana Assistans tillstånd omedelbart ska dras in. Förvaltningsrätten beslutade att inhibera (stoppa) IVO:s beslut och kammarrätten beviljade inte ens prövningstillstånd när IVO överklagade.

Det är lite oklart vad debattören vill med att göra en helt egen form av sammanfattning av ärendet. Det är inte heller tydligt vad han vill med sliriga kommentarer om att ”Humana har putsat på sitt varumärke.” Vi har alltid varit så öppna och transparenta vi kan. Vi hade mycket riktigt två pressträffar med flera tusen deltagare, utöver många journalister och analytiker så var det även många kunder och medarbetare som deltog. Vi har också genomfört runt 60 intervjuer med olika medier. Att det byts personer i styrelsen har ingenting med detta att göra. Inte heller aktieutdelningsfrågan. Och ja. Vi hade dessutom ett välbesök digitalt seminarium där vi redogjorde för vår syn, varför ska vi tiga still när vi anser att myndigheterna har fel?

Annons

Annons

Här kan man läsa mer om hela ärendet eller lyssna på vår föreläsning; ingen rök utan eld – eller? Vi förstår att debattören tycker illa om att vi ger vår syn på saken. Men andra kanske själva vill bilda sig en uppfattning. Via vår hemsida hittar du även till information från förvaltningsrätt och kammarrätt som båda gett Humana rätt att fortsätta driva verksamheten vidare.

Hans Dahlgren, kvalitetsdirektör Humana

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan