Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låt patienternas behov styra vården!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag undrar hur vården skulle se ut om alla sjukvårdspolitiker i hela regionen drabbades av svår och långvarig sjukdom?

Bild: Lina Sköld, Arkivbild

Annons

Jag undrar hur vården skulle se ut om alla sjukvårdspolitiker i hela regionen drabbades av svår och långvarig sjukdom? Då skulle den nog se helt annorlunda ut. Under 16 år har en moderatledd allians styrt regionen och konsekvent prioriterat stora privata specialistmottagningar i Stockholm. Många läkare har sökt sig dit från resten av regionen.

I Norrtälje är hudmottagningen stängd eftersom man inte kan rekrytera läkare. När jag behövde hjälp av hudspecialist behövde jag först vänta på en tid hos en läkare på den privata vårdcentral i Norrtälje där jag då var listad för att få en remiss till en privat hudmottagning i Stockholm.

För mig som synskadad innebar det en del problem. Jag fick behandling som gav mig uttalade biverkningar, som gjorde att jag fick stora sömnsvårigheter. Det borde ha varit enkelt att hjälpa mig per telefon, men det fanns inte i deras vårdarsenal.

Annons

Annons

Vi har fått en ineffektiv, mycket dyrbar, ojämlik sjukvård med hög stressnivå.

I stället erbjöds jag ett akutbesök dagen efter, jag lyckades ta mig dit och under de två tre minuter läkarbesöket tog, konstaterades det att jag hade fått förväntade biverkningar. Någon tillfällig sömnmedicin eller effektiv medicin mot klåda kunde jag inte få.

Jag hänvisades till vårdcentralen. Där kunde de inte erbjuda mig någon läkartid förrän efter en och en halv månad. Det fanns inga telefontider hos läkarna. Det ingick inte i deras vårdutbud. Däremot hade de blivit uppköpta av ett nätläkarföretag, som jag hänvisades till. Jag förstår att vårdbolagen utför de åtgärder som lönar sig bäst, men de lönar sig inte alltid för patienterna och inte för skattebetalarna.

Under alla år jag var verksam som läkare var det en självklarhet att erbjuda uppföljning per telefon vid behov. Det var också helt nödvändigt för ett bra resultat. Vårdval Stockholm innebär att det är fritt fram för privata bolag att etablera sig i regionen om de uppfyller kraven. Ofta innebär kraven hög bemanning, som ger onödigt hög kostnad i sig.

För att ha kontroll över bolagen krävs att all vård och alla åtgärder som utförs ersätts med en viss summa. Det är den summan som styr vården. Det här systemet kräver i sin tur ett stort antal administratörer och ekonomer. De har ökat lavinartat i regionen, medan tillgängliga sjuksköterskor snarast minskat under de senaste decennierna.

Annons

Annons

Kraven på ökad administration har fortplantat sig till vårdpersonalen, som fått allt mindre tid för sina egentliga uppgifter och allt sämre arbetsmiljö. Vi har fått en ineffektiv, mycket dyrbar, ojämlik sjukvård med hög stressnivå. Det är en vård som inte är utformad efter vare sig patienternas eller personalens behov. Det är en vård som har blivit lättillgänglig för ofta ganska friska personer, som bor centralt. Det är hög tid för ett nytänkande, som prioriterar samverkansvinster och behovsstyrd vård.

Bengt Annebäck (MP), Grön senior, Leg. läkare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan