Annons

Annons

Annons

Elias Rosell

ledare centerpartistiskLönechocken

Elias Rosell
Här är lönechocken som får Norrtäljeskandalen att blekna

Detta är en opinionstext.NT:s ledarsida står fri, men delar Centerpartiets värderingar.

Ska man fortsätta jämföra löneökningen i Trelleborg med den i vår kommun så får man konstatera att löneökningen som högerstyret i Norrtälje klubbade igenom framstår som mycket blygsam, ja nästan snål. Bild på Rådhuset i Trelleborg

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

När lönechocken pågick för fullt under hösten tänkte jag att jag skulle skriva en artikel med budskapet att resten av Sverige borde tacka Norrtälje för lönechocken. Min tanke var att ingen kommunpolitiker runt om i Sverige skulle våga ge sig själv en omotiverat stor arvodeshöjning efter att ha sett hur det gick i vår kommun. Norrtäljebornas skarpa reaktion skulle därmed skyddat kommuninvånare i övriga Sverige från att drabbas av något liknande.

Men andra ämnen kom emellan och artikeln blev aldrig av. Med facit i hand är jag glad för det. Jag hade fått äta upp en sådan artikel.

I december beslutade politikerna i Trelleborg att kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) ska få en 75 procentig löneförhöjning. Ja, ni läste rätt. I kronor handlar det om en ökning från 71 500 per månad till 125 000 kronor.

Annons

Annons

Ni kommer inte att lyckas öka era arvoden, det enda ni kommer lyckas öka är politikerföraktet.

Kajson Carlqvist anser sig ha varit “felavlönad”.

Så som i Norrtälje fanns det också en enskild högerpolitiker som vågade gå emot sitt eget politiska block. Deras Hans Andersson heter Isac Rubin och representerar Moderaterna.

– En av grundbultarna för moderat politik är att ha en så liten och kostnadseffektiv organisation som möjligt. Det här beslutet är tvärtom. Det blir fler kommunalråd och kommer att kosta mer, sade moderatpolitikern till Aftonbladet.

Det är uppfriskande med en moderat som står för moderata värden som en begränsad offentlig sektor där det behövs. Det är inget som man blivit bortskämd med i Norrtälje.

Ska man fortsätta jämföra löneökningen i Trelleborg med den i vår kommun så får man konstatera att löneökningen som högerstyret i Norrtälje klubbade igenom framstår som mycket blygsam, ja nästan snål.

I likhet med i Norrtälje så blev beslutet kraftigt kritiserat och politikerna tvingades backa. Men de backade från en 75 procentig höjning till en 25 procentig höjning. Så listigt lade inte Tjörnhammar upp det.

Annons

Annons

Men Trelleborgarna gick inte på den finten. Protesterna fortsatte och i fredags meddelade de ansvariga politikerna att de ska göra om hela löneprocessen.

Jag hade fel om att lönechocken i Norrtälje skulle stoppa liknande saker från att hända i andra kommuner. Men med händelserna i både Norrtälje och Trelleborg i färskt minne så borde man väl våga hoppas att svenska kommunpolitiker lärt sig att de inte ska ge sig själva omotiverat stora arvodeshöjningar i kristider.

Ni kommer inte att lyckas öka era arvoden, det enda ni kommer lyckas öka är politikerföraktet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan