Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Det högerkonservativa styrets klåfingrighet minskar insynen och urholkar demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Högerstyret går en engång förbi den demokratiska process som gäller, och genom att sänka ersättningen till oppositionsråden, men inte till sig själva i styret, gör man också inskränkningar i den proportionalitetsprincip som ska råda mellan styre och opposition, och med det minskar man förutsättningarna för oppositionen i att ha insyn i kommunen och för att driva just opposition, skriver Jessika Ljusner (S).

Bild: Tobias Bernander

Annons

Nu har det gått en tid sen det högerkonservativa styret försökte kuppa sig igenom en löneökning som hette duga, men som hela oppositionen resolut motsatte sig då det framkom, och efter att denna rättsvidriga historia spridit sig världen över så backade styret, och gav val- och demokratinämnden  i uppdrag att behandla ärendet om ersättningar.

I val- och demokratinämnden enades samtliga partier förutom Sverigedemokraterna om att en översyn ska göras som rör ersättningar, och att man tills att det är klart  återgår till den ersättningsprincip som tidigare varit, med enda undantaget att ersättningarna utgår från ett  statsråds arvode -och inte statsministerns.

Annons

Här hade historien kunnat tagit slut, men icke.

Med bara några timmar till kommunstyrelsens sammanträde förra måndagen får gruppledarna från oppositionen ett mejl från Sverigedemokraterna där de meddelar att de tänker yrka följande i beslutet om ersättningar: “Att partier som ingår i styret erhåller 10% av kommunstyrelsens ordförandes arvode per mandat i kommunfullmäktige för ersättning av gruppledare och vice gruppledare. Partier som tillhör oppositionen erhåller 5% av kommunstyrelsens ordförandes arvode per mandat i kommunfullmäktige för ersättning av gruppledare och vice gruppledare.”

Annons

När beslut sen ska fattas på kommunstyrelsen, yrkar samtliga partier i styret (L, M, och Kd) snabbt och koordinerat bifall till Sverigedemokraternas yrkande och i ett svep gjorde det högerkonservativa styret hela beredningsprocessen i val och demokratinämnden helt överflödig.

Högerstyret går en engång förbi den demokratiska process som gäller, och genom att sänka ersättningen till oppositionsråden, men inte till sig själva i styret, gör man också inskränkningar i den proportionalitetsprincip som ska råda mellan styre och opposition, och med det minskar man förutsättningarna för oppositionen i att ha insyn i kommunen och för att driva just opposition.

Den 19 december ska beslutet om ersättningar klubbas igenom i fullmäktige.  Går det igenom så kommer det att få direkta konsekvenser. Den minskade insyn som oppositionen kommer att få är att urholka demokratin.

Annons

Det här följer den strategi som Sverigedemokraterna har om att “stoppa sosseriet”, och med gott sällskap av liberaler, kristdemokrater och moderater så är min känsla att det här bara är början på en ny högerkonservativ tid.

Jessika Ljusner (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan