Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
S: Vi gör samma sak innan som efter valet – vi sätter skolan och omsorgen först

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Tom Wall

Annons

2023 står för dörren – och det är en orolig tid som väntar. Kriget i vårt närområde påverkar oss alla, inflationen är rekordhög och Sverige går mot en lågkonjunktur. Invånare och företag pressas av höga elpriser, dyra drivmedel och stigande räntor.

Samtidigt som det blir dyrare för oss alla att leva, så finns det grundläggande samhällsproblem att hantera i vår kommun; problem som vi inte kan blunda för. Tyvärr har det helt överskuggats av det nytillträdda högerstyrets självorsakade arvodesskandal. Det är olyckligt. Vi socialdemokrater hade mycket hellre sett en debatt och ett fokus på hur vi ska använda varje skattekrona på bästa sätt för våra invånare.

För i ett tufft ekonomiskt läge är det förstås viktigare än någonsin att prioritera. Det väljer vi socialdemokrater att göra genom att sätta skolan och äldreomsorgen först. Investeringarna i våra barn och unga får aldrig stå tillbaka, oavsett konjunkturläge. Dessutom har pandemin med all tydlighet visat att de som sliter i äldreomsorgen behöver fler kollegor och bättre villkor.

Annons

Annons

Därför tillför vi i vårt budgetförslag för 2023 mer resurser till både skolan och äldreomsorgen än högerpartierna. Precis som vi har gjort tidigare år. Vi gör nämligen samma sak innan som efter valet. Oavsett om vi styr eller är i opposition så kommer vårt fokus alltid vara på att skapa ett starkare samhälle för de som behöver det.

Vi prioriterar en lönesatsning för underbetalda barnskötare och fritidspedagoger, vill anställa fler vuxna i skolan och rusta upp slitna och otrygga skolmiljöer. Vi vill också införa en fast omsorgskontakt i hemtjänsten, införa ett maxantal för hur många personer en äldre ska få möta i sin omsorg, och se till att personalen i äldreomsorgen slipper betala för sina egna arbetsskor. Satsningar som skulle göra skillnad för de som behöver det som mest: där ligger vårt fokus.

Varken i Norrtälje kommun eller i Regeringskansliet verkar de nytillträdda högerstyrena visa något intresse för klimatomställningen. Det är lågprioriterat, för att inte säga helt bortprioriterat, av den konservativa högern. Det är djupt beklagligt att varken Sveriges eller Norrtäljes styren tar vår tids stora ödesfråga på allvar.

Vi vill skapa en hållbar framtid för alla, och det kräver att vi går före i klimatomställningen. Vågar vi det, så kan vi både öka takten i klimatomställningen, öka produktionen av förnybar energi och se till att framtidens jobb hamnar i vår fantastiska kommun – samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar framtid. Därför vill vi skapa ett klimatkontor och inrätta ett miljö- och klimatutskott i kommunen, med särskilt ansvar för att öka takten i klimatomställningen.

På kommunfullmäktige nu på måndag så lägger vi socialdemokrater fram en stark budget som prioriterar skolan och äldreomsorgen, och som tar kommunens klimatomställning på allvar. Anledningen är lika självklar som den är enkel: Vi har inte råd att låta bli.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Olle Jansson (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan