Annons

Annons

Annons

Konflikten om Kulturskolan

Nytt beslut väcker kulturskolans hopp – men Beronius (L) är skeptisk

Musik- och kulturskolor kan återigen ha lektioner under skoltid. En ny tolkning av skollagen ger grundskolans rektorer rätt att ge elever ledigt, för att till exempel lära sig spela ett instrument. Men på Kulturskolan i Rimbo vågar man inte ropa hej än.

– Ärligt talat så ifrågasätter jag om det kommer genomföras i vår kommun, säger rektorn Bengt Hilding.

Text

Enligt ett beslut från Skolinspektionen ska man nu kunna lätta på reglerna för att bedriva kulturskoleundervisning under lektionstid. Men Robert Beronius (L) är skeptisk till om beslutet i praktiken kommer innebära en så stor förändring för eleverna.

Bild: Tobias Bernander, John Fagerström

Annons

Striden för kulturskolornas möjlighet att undervisa på dagtid har varit den kanske viktigaste fråga i flera år för Sveriges kulturskolor och även lokalt i Norrtälje har ämnet engagerat. Hösten 2019 beslutade Norrtälje kommun att elever inte längre fick gå ifrån ordinarie lektioner för att delta i kulturskolans undervisning. En modell som hade använts i många år, men som stoppades med hänvisning till att Skolinspektionen, i ett beslut om Gislaveds kommun, kom fram till att den strider mot skollagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan