Annons

Annons

Annons

Älmsta

Debatt
S: Elmsta förskolas nya lokaler är ett varningstecken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När högerstyret inte har agerat i tid så har man satt kommunen i en extremt dålig förhandlingssituation, skriver Socialdemokraternas oppositionsråd Olle Jansson och Ulrika Falk.

Bild: Tobias Bernander

Annons

Allt fler vill flytta till Norrtälje kommun. Det märks inte minst i Väddöbygden, där byggnadstakten varit hög i många år. Därför har det inte varit någon överraskning att det har inneburit ett ökat tryck på de olika samhällsfunktionerna. För barn och personal på skolorna och förskolorna i Älmsta är det särskilt tydligt. Trots överfulla och slitna lokaler har högerstyret i Norrtälje kommun suttit på händerna medan problemen vuxit år efter år.

Elmsta förskola är överfull. Föräldrar har inte fått plats för sina barn utan har hänvisats till Grisslehamns eller Söderbykarls förskolor. Trots det har högerstyret inte haft någon lösning på gång. I det nya handlingsprogrammet som Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna slutit nämns inte ens orten Älmsta en enda gång – trots sexton sidor och fyratusen ord.

Annons

Annons

Att hyra samhällsfastigheter är nästan alltid en sämre affär än att själv äga dem

Nu har i stället en privat aktör insett kommunens behov av nya förskolelokaler. En ny förskola byggs just nu alldeles intill Elmsta skola – som kommunen har beslutat att hyra in sig på. Vi socialdemokrater är glada att Elmsta förskola därmed får nya, moderna lokaler som dessutom löser behovet av fler förskoleplatser för överskådlig framtid, men lösningen – och hur vi hamnade här –förtjänar att kritiseras.

Det hyresavtal som kommunen sluter för Elmsta förskolas nya lokaler är skrivet på 15 år. Det innebär också mer än en fördubbling av hyreskostnaderna för Elmsta förskola jämfört med idag. Även jämfört med den nybyggda Lindens förskola i Hallstavik kommer hyreskostnaderna per barn att vara extremt höga. Att hyra samhällsfastigheter är nästan alltid en sämre affär än att själv äga dem, enligt nästintill alla experter. Det är Elmsta förskolas nya, dyra lokaler ett smärtsamt bevis för.

När högerstyret inte har agerat i tid så har man satt kommunen i en extremt dålig förhandlingssituation, och binder sig nu till en kostnadsdrivande lösning som går tvärtemot kommunens egna principer för lokalförsörjning. Som grädde på moset innebär ökade hyreskostnader att kommunen också måste kompensera de fristående förskolorna i kommunen genom högre lokalpeng. För så fungerar skolmarknaden i Sverige idag. Det kommer ytterligare att öka kommunens kostnader; gemensamma skattepengar som försvinner ner i fickor där de inte behövs.

Annons

Annons

Det här hade kunnat lösas genom att kommunen haft en strategi att äga och förvalta strategiskt viktig mark, som man sen kan bebygga vid behov. Till exempel om en förskola behöver byggas ut. Behoven i Älmsta har varit uppenbara för alla, men lösningarna är få. Detsamma gäller Elmsta skolas slitna lokaler. Ett förslag om en helt ny F9-skola i Älmsta har legat i en byrålåda länge nu, men trots det får vi inte se några spadar i marken. Dessvärre för Älmstaborna verkar den politiska viljan och handlingskraften helt saknas.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Olle Jansson (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan