Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Skydda miljöförsvararna – stärk lagstiftningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Urfolk och småskaliga bönder drabbas mest. De försvarar den mark där de bor och försörjer sig mot gruvprojekt, dammar och storskaligt skogs- och jordbruk. AP Photo/Andre Penner, File

Annons

De senaste tio åren har mer än 1 700 människor runt om i världen mördats när de försvarat miljön och naturen.

Just nu arbetar EU med att ta fram en ny lagstiftning som kräver att företag tar ansvar för hur deras verksamhet påverkar miljö och mänskliga rättigheter utomlands. Nu måste svenska politiker driva på för en stark lagstiftning som skyddar de som försvarar miljön.

Vi står mitt i en klimatkris och en snabb utrotning av många arter. Samtidigt blir det allt farligare att försvara miljön. Förra året dödades 200 miljökämpar, enligt en färsk rapport från Global Witness. Det är fyra personer varje vecka. Många fler trakasseras, hotas och fängslas. Mörkertalet är stort. De länder som är farligast för miljöförsvarare är Brasilien, Colombia, Filippinerna och Mexiko.

Annons

Det behövs en stark lag som tvingar företag att respektera mänskliga rättigheter och miljö i hela världen och betala ersättning till människor som drabbas av skadlig exploatering.

Annons

Urfolk och småskaliga bönder drabbas mest. De försvarar den mark där de bor och försörjer sig mot gruvprojekt, dammar och storskaligt skogs- och jordbruk. Vår konsumtion av exempelvis mobiler, godis och hamburgare gör att miljö och människor drabbas när råvaror kommer från företag som exploaterar miljön där de bor.

Idag är det svårt att ställa företag i EU till svars om de skadar miljö och mänskliga rättigheter utanför Unionen. Idag finns nämligen inga lagkrav på företags ansvar för sådant när de förlägger produktionen utomlands. Just nu hanteras dock ett lagförslag i EU som ger skydd åt miljöförsvarare runt om i världen. Förslaget innebär att företag i EU måste ta ansvar för både mänskliga rättigheter och miljön i hela sin värdekedja (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSSD).

Lagförslaget är verkligen angeläget. Det behövs en stark lag som tvingar företag att respektera mänskliga rättigheter och miljö i hela världen och betala ersättning till människor som drabbas av skadlig exploatering. Den nya EU-lagstiftningen är i grunden bra men skulle behöva förstärkas på en rad områden. Till exempel måste alla företag omfattas, och människor som far illa ska kunna kräva skadestånd i Europadomstolen.

Det är nu viktigt att regeringen under sin tid som ordförande i EU verkar aktivt för att lagstiftningen blir kraftfull. Vi måste stärka skyddet för dem som står upp för miljön, klimatet och artrikedomen med risk för sina egna liv.

Ola Nordstrand, Ordförande i  Naturskyddsföreningen Roslagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan