Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Insändare
Norrtälje är en av de kommuner där flest saknar bredbandsanslutning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild på när bredbandskabel läggs ner i trakterna av Norrtälje runt år 2000.

Annons

Nu har beslutet kommit från Post- och telestyrelsen (PTS) om fördelning av bredbandstödet för 2022. I år fick de olika leverantörerna som sökte bredbandsstöd i Norrtälje kommun 32,6 miljoner kronor fördelat på 11 områden. 32,6 miljoner var den tredje högsta siffran i landet. I augusti fanns informationen från PTS om att det hade söktes för 29 områden. Men hela 18 områden fick avslag för bidragsstöd, en av de högsta antal avslagen en kommun fick. Eftersom områden som får avslag av PTS inte är offentlig handling så har man som individ ingen aning om hur ens område ligger till.

Annons

Vår leverantör har inte fått något bidragsstöd överhuvudtaget i Norrtälje kommun. Område ligger i direkt närhet med tätorten Rånäs och sträcker sig mot länsgränsen söder om Knutby väster om Gavel-Långsjön. Jag har tappat räkningen på alla avslag det har blivit från PTS, vi hackar oss vidare med den låga hastigheten på 5Mbit/s.

Annons

Men jag har även stora förväntningar att den styrande majoriteten agerar så att 99,8% av fastigheterna senast 2025 har möjlighet till bredbandsanslutning.

I Norrtälje hade bara 86% av fastigheterna bredband enligt PTS statistik för 2021, vilket är en av de lägsta i landet. Alla våra sex grannkommuner har en mycket mer utbyggd bredbandsinfrastruktur. Även i många områdena som gränsar fysiskt till Norrtälje kommun har bredband dragits eller är under dragning.

I den nya majoritetens Norrtäljeavtal – Överenskommelse för mandatperioden 2022-2026 – finns två punkter som rör bredband. Punkt 22 "Utbyggnaden av bredbandet skall snabbas på" och punkt 45 "Fortsatt satsning på bredbandsstöd för utbyggnad av bredbandet på landsbygden".

Men sedan tidigare har det i kommunens Mål och budget program för 2022-2024 framgått att "Kommunens bredbandsstrategi ska vara styrande för utbyggnaden av Norrtelje Energis bredband. Bolaget skall medverka till fiberanslutning i hela kommunen."

Om man som kommun även har en handlingsplan för att 2030 vara Sveriges populäraste landsbygd- och skärgårdskommun så har jag stora förhoppningar att oppositionen agerar enligt det engagemang de hade i valrörelsen för utbyggnad av bredbandet på landsbygden. Men jag har även stora förväntningar att den styrande majoriteten agerar så att 99,8% av fastigheterna senast 2025 har möjlighet till bredbandsanslutning. Eller kommer det bara att vara en fortsatt lång tystnad?

Christoffer Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan