Annons

Annons

Annons

Hallstavik

Läsartext
Folkets Hus firade dubbla jubileum

Folkets Husföreningen Framtiden i Hallstavik firade dubbla jubileum på sin fest den 19 november. Dels 100 år för det gamla Folkets Hus, dels 50 år för det nya huset.

Text: 

Detta är en läsartext.

Folkets Hus jubileumsfest i Hallstavik. Foto: Privat

Annons

Det första Folkets Hus stod klart 1920 och skulle egentligen firats för två år sedan men då rådde pandemi och festen fick skjutas upp. Nu är pandemin inte längre lika intensiv och då kunde föreningen passa på att fira både det gamla och det nya Folkets Hus på en och samma gång.

Naturligtvis var man samlade på Folkets Hus där gästerna fick bubbel vid ankomsten och kunde ta del av en utställning i Edebosalen.

Ordföranden Per Anders Wikström hälsade alla välkomna till bords och lämnade därefter över ordet till kvällens konferencier Rolf Hedin från Skebobruk.

Rolf är även musiker och hade denna afton sällskap av Malin Berglund, från Hallstavik, och Anders Forsslund, Stockholm (känd bl a från The Mascots och FJK).

Annons

Tillsammans framförde de kända sånger och visor de själva skrivit och tonsatt. Däribland en hyllningssång till Folkets Hus och en färsk ironisk text om vad som hänt i kommunen på sistone.

Annons

Några av talarna, från vänster Hans Åhman, Aleksandar Srndovic, Lars Olof Holmgren och Stig Samuelsson. Foto: Privat

Restaurang Källan svarade för en fin tre-rätters middag med en oxfilé och potatiskaka som huvudrätt. Mellan maten och musiken fick de gäster som önskade framföra sina hälsningar.

Först på scenen var Lars Olof Holmgren, känd föreståndare på Folkets Hus under 70- och början av 80-talet, sedermera föreståndare i Nynäshamn. Han berättade bland annat om de nyårsrevyer som han var med och drog igång i Hallstavik.

Efter Holmgren blev Stig Samuelsson föreståndare och även han framförde en hälsning. Aleksandar Srndovic, ordförande i Pappers, berättade om det nära förhållandet mellan Pappers och Folkets Hus och överlämnade en nyskriven minnesskrift om detta till föreningen.

Olle Jansson framförde en hälsning från Norrtälje Arbetarekommun och hoppades att föreningen även fortsättningsvis skulle få ett kommunalt stöd som garanterade en framtida verksamhet i Folkets Hus.

Anders Forsslund spelade under minglet. Foto: Privat

Annons

Annons

Det kan noteras att ingen från den styrande majoriteten eller kulturnämnden hade hörsammat inbjudan att närvara vid jubiléet. Hans Åhman från Folkets Husstyrelsen överlämnade en gåva till Per Anders för hans omfattande ideella arbete i föreningen och Folkets Hus.

Sist på scenen var Roger Berglund som informerade om ett pågående bok-projekt som syftar till att göra en bok om Folkets Husföreningen Framtidens mer än hundraåriga historia som även omfattar Folkets Park-tiden i Hallstavik.

Efter mat och tal fick gästerna umgås, handla i baren eller titta på utställningen om Folkets Hus.

Roger Berglund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan