Annons

Annons

Annons

Lönechocken

Debatt
Landsbygdspartiet oberoende: Kommunalråden bör avgå

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Har även andra beslut beslutas på liknande lösa grunder undrar Landsbygdspartiet oberoende. Bild: John Fagerström

Annons

Märkliga turer kring våra ledande kommunpolitikers arvoden har som bekant kommit i dagen. Ett litet men ack så viktigt ord hade bytts ut i formuleringen kring hur kommunfullmäktiges arvodesberäkningar skulle räknas ut. Ett litet byte från ordet statsrådslön till statsministerlön som beräkningsgrund.

Detta kallas nu för ett misstag. Det kan omöjligen vara ett misstag. Detta ”misstag” skulle leda till en höjning på 26 procent av arvodet till kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond.

Samtliga gruppledare i det nya styret anser att det här blev fel? Alla gruppledare, i det nya styret, skall enligt uppgift känt till detta i förväg, men verkar ändå överraskade.

Thomas Imeryd (KD) flyger under radarn

Bild: Lina Sköld

Annons

Annons

SD gick exempelvis till val på att politikerarvoden skulle sänkas. Hur förklarar Andrea Kronvall denna svängning? Det enda parti som tycks flyga under radarn i denna trista historia tycks vara KD och dess Thomas Imeryd.

Förslaget var varken berett eller förankrat, säger Robert Beronius gruppledare för Liberalerna, nu djupt ångerfull. Frågan som uppkommer är om även andra beslut, beslutas på liknande lösa grunder? Frågan går djupare än arvoden.

Om detta var ett missriktat försök till marknadsföring av Norrtälje kommun, har det lyckats över förväntan. Ända borta i Australien har detta blivit en nyhet.

Nu vill samtliga partier i det nya styret arbeta på att återuppbygga förtroendet hos väljarna, hur det nu skall gå till?

Inser det nya styret vilken blunder de gjort och att det finns en kommunallag att förhålla sig till?

Viktiga prioriteringar hade exempelvis varit skolmaterial till elever. Vi har kännedom om att elever uppmanats att kopiera eller fotografera av stycken i läroböcker, inför viktiga prov, på grund av brist på läromedel.

En annan viktig prioritering hade varit utökad budget, eller bibehållen, till KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje). Eller som lokalvårdaren i Länna skola efterlyser, en extra tvättmaskin för att underlätta arbetet.

Annons

Men som fått nej på den förfrågan. Eller se till att utsatta människor, i vår kommun, har någonstans att tryggt kunna sova under vinterhalvåret. Alltså, inte behöva åka ända till Stockholm för att slippa frysa om natten? Listan över prioriteringar kan säkert göras mycket längre.

Annons

Inser det nya styret vilken blunder de gjort och att det finns en kommunallag att förhålla sig till? Kommunallagens § 26, 5 kap säger med all tydlighet att ” Innan ett ärende avgörs av fullmäktige, ska det ha beretts antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning”.

Det enda rimliga är att dessa partiers huvudmän, lämnar sina platser till förfogande.

Magnus Malmsten, Bergshamra, Landsbygdspartiet oberoende

Ann-sofie Hagberg, Hållsta, Landsbygdspartiet oberoende

Peter Johansson, Hållsta, Landsbygdspartiet oberoende

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan