Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Insändare
Vad är det som majoriteten i Norrtälje kommun inte förstår?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Väljarna har inte förtjänat efterspelets bedrövliga nivå: Jag ska bättra mig. Jag hann inte reflektera över beslutet. Jag har inte tagit fram förslaget, det gjorde vice ordföranden. Jag ville inte men tog en för laget, av förhandlingsskäl, skriver insändarskribenten.

Annons

Vad är det som den nyvalda majoriteten i Norrtälje kommun inte förstår? Chockhöjningen av kommunstyrets arvoden är kränkande för både de egna och oppositionens väljare. Vi har gjorts till åtlöje. Nyval tack.

Begångna fel är redan beskrivna av andra i press och TV. Den hederlige borgare vi har kvar i fullmäktige är Hans Andersson i Södertjära. Men faktum kvarstår att – resten – av majoriteten gjorde ett aktivt val att rösta igenom chockhöjningen av arvoden.

Väljarna har inte förtjänat efterspelets bedrövliga nivå: Jag ska bättra mig. Jag hann inte reflektera över beslutet. Jag har inte tagit fram förslaget, det gjorde vice ordföranden. Jag ville inte men tog en för laget, av förhandlingsskäl. Något nedkokat, men ändå.

Annons

Tror vi att man trots dålig kontroll på det demokratiska regelverket, förtroendeuppdragets innebörd och den egna girigheten är kapabel att hantera de stora utmaningar vårt samhälle står inför idag, så nej.

Annons

Dessa utspel är inte minst test på hur du och jag reagerar. Kan opinionen möjligen låta sig nöja med en välfriserad bortförklaring? Eller i värsta fall en syndabock? Vice ordföranden själv är nu tyst, eftersom inledande sakargument inte föll så väl ut. Någon har ändå övervägt att avgå. Opinionsyttringarna så här långt stöder i princip enhälligt den linjen. Men vi pratar alltså inte om en enstaka politiker som halkat fel, illa nog, utan om en hel majoritet som förlorat referensramarna.

Som framgår av NTs rapportering kämpar majoriteten nu för att få ångervecka på det egna arvodesbeslutet. Man vill undgå att frågan underställs fullmäktige för att rivas upp och tas om på korrekt sätt. Majoriteten vill därmed tona ned sitt mycket belastande misstag i protokollen, samt i någon mån ge sken av att ha initiativet kvar.

Jag vet faktiskt inte om ett svenskt kommunstyre någonsin försatt sig i en liknande situation, eller om ett kommunalt nyval genomförts. Så frågan blir om lite obetänksam girighet ska behöva leda till sådana konsekvenser? Det beror på vilken standard vi vill ha.

Så frågan blir om vi som kommun vill vara världsbekanta för att vi lät våra styrande dåra oss med sina mediatränade krumbukter, eller för att vi satte ner foten, krävde en högre standard, och ett nyval

Annons

Tror vi att man trots dålig kontroll på det demokratiska regelverket, förtroendeuppdragets innebörd och den egna girigheten är kapabel att hantera de stora utmaningar vårt samhälle står inför idag, så nej. Men om vi vill ha styrande som, snarare än att oreflekterat och räddhågset sluta upp bakom dåliga förslag, istället låter de goda förslagen växa fram ur ett samråd, så ja.

Annons

Arvodesidiotin uppdagades, men hur ska det gå med resten? Den nu världsberömda ”prioriteringen” handlar om att avveckla nämnden för teknik och klimat och låta kommunstyrelsen sköta dessa frågor själv. En inre klick. Vi får en ökad centralstyrning på dessa områden och därmed ett snävare perspektiv och mindre insyn än vad det skulle innebära att ha en nämnd. Är det vad vi vill betala för? I ljuset av arvodesfrågan blir det som att be om fria händer och skicka medborgarna en sockrad förskottsfaktura.

Vi har nu högermajoritet i riksdagen, liksom på många håll regionalt och lokalt, så ock i Norrtälje. Dessa högermajoriteter har genom hela valrörelsen betonat att allt från stök i klassrummet till brott och bristande vandel bör ge konsekvenser. Att driva detta, utan att som styrande själv sätta ett föredömligt exempel, är att dumförklara väljarkåren. Det är därför förkastligt när vår demokratis förtroendevalda i så hög grad styrs av rena ryggradsreflexen att de själva ska ha nära nog straffrihet. Sprattlandet för att bortförklara inför medborgarna smetar över vartenda uttalande i media och tyvärr också över redan tilltufsade liberala värderingar.

Så frågan blir om vi som kommun vill vara världsbekanta för att vi lät våra styrande dåra oss med sina mediatränade krumbukter, eller för att vi satte ner foten, krävde en högre standard, och ett nyval.

Lena Ekström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan